IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През есента ще е готова газовата връзка с Румъния

До края на годината по съоръжението ще може да се пренася синьо гориво, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова

12:22 | 23.07.16 г. 2
През есента ще е готова газовата връзка с Румъния

В края на октомври или началото на ноември ще е готова газовата връзка между България и Румъния. Така до края на годината по нея ще може да се пренася природен газ между двете страни.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова края Русе, след като направи инспекция на строителството на междусистемната връзка със своя румънски колега Виктор Влад Григореску, съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Министър Петкова подчерта, че строителството на наземните части на интерконектора вече са готови и остава преминаването на тръбите под река Дунав.

Предстоящото строителство под реката беше много проблемно и е най-важната част от интерконектора, припомни енергийният министър.

Тя изрази увереност в технологичните възможности на компанията, която е спечелила обществената поръчка за проекта.
Румънският министър на енергетиката Виктор Влад Григореску заяви, че вчера в пет часа е започнало сондирането от българската страна за прехода под реката. При завършване на тази част интерконеторът ще се свърже с румънското строителство, което вече е започнало.

Министър Григореску е убеден, че всичко ще приключи в срок, тъй като има много добро сътрудничество между българското и румънското енергийни министерства и българският газов оператор "Булгартрансгаз" и румънската компания "Трансгаз".

Григореску напомни, че това е много сложен проект, който ще е и първият интерконектор в този европейски регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Гари
преди 7 години
Значи чак сега са започнали сондажите под Дунав, което всъщност е най-проблемната част. И изобщо не се знае дали нещата ще завършат добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Не виждам да пише нещо за компресорната станция в Румъния, която трябва да се построи, за да можем да получаваме ние газ от тях или министър Петкова, както повечето ни министри, е по-загрижена за добруването на румънските ни събратя, от колкото за българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още