IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Плевнелиев отчете края на труден мандат в ситуация на нестабилност*

Президентската институция бе център на стабилност, заяви той

11:39 | 18.01.17 г. 30
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Росен Плевнелиев, който след три дни ще предаде властта на наследника си Румен Радев, призна, че приключва един много труден, но според него достоен и успешен мандат.

"Това беше мандат на извънредна нестабилност в страната и по света – мигранти, терористични актове, многобройни и паралелно протичащи кризи в региона и по света, а в страната силно политическо противопоставяне, ниско доверие в институциите и граждански протести", отчете той в края на петата си и последна година на "Дондуков" 2. 

Плевнелиев коментира, че е бил първият президент, назначил две служебни правителства, които са донесли стабилност.

"В този труден момент президентската институция бе център на стабилност и гарант за приемственост. В немалка част от мандата ми цялата власт бе в ръцете ми, а в такива моменти личността на президента е много важна, сътрудничеството с партиите и с гражданското общество са ключови", каза той.

Според него е станало ясно, че президентска институция не е на силната ръка, а на баланса, защото „смисълът е да овластиш гражданите, а не да местиш границите“.

"Бях първият президент, свалил политическото си доверие от правителство, първият, който отказа да присъства на клетвата на конституционен съдия, първият, който остана в добри отношения с партията, която го е издигнала", отчете още той.

"Днес България се ползва с доверието на пазарите, има рекордно ниски лихви по държавния дълг, безработицата също е по-ниска", отбеляза Плевнелиев.

Той се похвали още с добри резултати от започналите реформи в енергетиката, в образованието, в пенсионната система.

Борих се с три парламента, докато накрая 43-ото Народно събрание прие пакета от закони в сектор "Сигурност". Бе направена и крачка в съдебната реформа с промените в Конституцията и промените в Закона за съдената власт, допълни президентът.

Според него обаче все още липсва усещане за справедливост в обществото. Той смята, че всички политици са длъжници на хората в това отношение и носят отговорност за ниското доверие в институциите.

"Нужни са спешни действия за повече справедливост в държавата", призова държавният глава.

Росен Плевнелиев припомни, че е водил активна външна политика, за да позиционира страната като видим и незаобиколим фактор на международната сцена.

"Като убеден европеец още от началото казах, че ЕС не е външна политика, а моето семейство и така и действах през целия си мандат. Взех принципна позиция и срещу незаконното анексиране на Крим от Русия и последвалите конфликти в региона, но това, че аз съм първият български президент, който се противопоставяне политиката на руския президент, не ме прави ястреб, а убеден демократ", отсече той.

Четете още в Dnes.bg

*Новината е допълнена в 11.58 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
Птица
преди 7 години
"За да бъде президент на българите, Радев трябва да си изхвърли партенките,и да махне руската юзда, която Решетников чрез Нинова му нахлузи."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Птица
преди 7 години
ПОМИЯ Е *** ДЕТО ТА РОДИЛА ТОЛКОВА ТЕЖКО БОЛЕН, БЕЗ МОЗЪК И С ПЕТОЛЪЧКА !! УЖАС... КАКВЪ СИ ТИ ВЕ ... ЧЕРВЕНА ДЕГРАДИРАЛА ЧЧУМА????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Птица
преди 7 години
Ей червен ***, ЧОВЕКА ПОНЕ СЕ ОСЪЗНАЛ, НЕ Е ОСТАНАЛ КАТО ВАС С ПЕТОЛЪЧКА, ВМЕСТО МОЗЪК !!! НАЛИ ТАКА, ДО ТУК С ВАС И ВОПЛИТЕ ВИ ПО РУСИЯ И СРАМНИЯ ВИ СКОТСКИ ЖИВОТ !!?? ДА КРАДЕТЕ И ЛЪЖИТЕ САМО МОЖЕТЕ, НЕ СЕ ЛИ ВИЖДАТЕ !!! КАК ТАКА ПРЕЗИДЕНТА ВИ СКОЧИ НА РУСИЯ И ВИЕ ВСИЧКИТЕ СЕ ПРЕДАДОХТЕ НА РУСИЯ??? А СТЕ БЪЛГАРИ, КОГА И КАК ВИ СЕ СЛУЧИ ТОВА??? ММАМИЦАТА ВИ МАЗНА И БОЛНА ПРОДАЖНИЧЕСКА!!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Купи си огледало ....ще гледаш непрекъснато физиономията на още един д.ебил, така с любимия ти псевдо-whatever ставате двама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
По-добър автопортрет не бях срещал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
Да припомним - "достойният" ми бъдещ бивш преЦедент е бивш комсомолски активист, син на комунистически номенклатурчик в Благоевград, завербуван още в средното училише, партиен активист в УНСС, комсомолски секретар и доносник.Свил "наляво" още в казармата, женен за една помакиня проформа, която го прави на 2 стотинки през цяла нация / клиповете с разни мъже по хотели са достъпни за всички / , с префърцунена интонация и лакейско поведение, който позволява св.инарят от Банкя да му дърпа ушите пред цял свят....Разбира се, това,че го изтърпяхме 5 години си е героизъм.Правилно не се кандидатира за 2 мандат щото немаше да събере и 1 процентЕстествено, би могъл да се гръмне в оставашите 3 дни...Но позастрелян от това няма как да стане...Толкова с "достойнствата" му....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Щото ти е идол и побързай докато не си е опаковал багажа , поне един куфар да му носиш до гарата...поммияр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 7 години
нали ти и другата *** ме обвинихте че съм се нагаждал според силните на деня, кажи ми малоyмнико тогава що ми е нужно да го целувам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 7 години
пак да повторя за по глyповатите посетители на форума дето трудно запомнят! Моля, не си вадете изводи за другите хора по вас и вашите лични практики! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Несръчен, наивен, неориентиран, добродушен, блуждаещ, разпилян но достоен президент на Република България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още