IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от туристически данък на Столична община с 14% ръст в края на август

Към края на август столицата е посетена от над 700 хил. туристи, или с 8% повече в сравнение с предходната година

13:36 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Приходите от туристически данък на Столична община от началото на годината до края на август възлизат на 1,1 млн лв., което е ръст от 14 на сто на годишна база. Това съобщи в интервю за БТА Иво Маринов, директор на Общинско предприятие ''Туризъм'' на Столичната община.

София отчита по-добри резултати в сравнение със същия период на 2015 година, отбеляза Маринов. Столицата успява да запази възходящата тенденция в туризма от 2011 г. досега, коментира той. По думите му София е градска дестинация, поради което няма ясно изразен туристически сезон. Туристическият поток е сравнително равномерно разпределен през годината.

Статистиката показва, че към края на август София е посетена от над 700 хил. туристи, което е с 8 на сто повече в сравнение с предходната година. 8 на сто е и увеличението при броя на реализираните нощувки, информира Маринов. По думите му през първите шест месеца на 2016 г. българите, регистрирани в местата за настаняванев столицата, са с 4 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година. 

Традиционните държави, които генерират туристи за София са: Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Израел. Добри резултати дава и работата по привличане на туристи от съседните страни. Отчита се и ръст на туристи от някои далечни пазари като Австралия, Индия и Китай. Сериозно увеличение бележат туристите от страни като Норвегия, Финландия, Армения и Беларус, посочи Маринов.

Профилът на туриста, посещаващ София, не се различава от съвременния профил на туриста в световен мащаб - той е по-взискателен, защото разполага с повече информация, притежава туристически опит, търси иновативен туристически продукт, избира най-добро съотношение качество-цена, или търси "хитов" продукт, търси чиста природа, контакти с местното население, каза експертът.

Според него главното предизвикателство пред Столичната община е да осигури на посетителите на столицата качествено преживяване, за да ги превърне в лоялни на дестинацията туристи. Той припомни, че преди дни - на Световния ден на туризма, 27 септември, столицата ни беше домакин на Първата среща на кметовете на столиците на страните от Централна и Източна Европа и Китай, а през ноември ще бъде домакин на Първия международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се организира съвместно със Световната организация по туризъм. Домакинството на събития от такъв мащаб, освен че е признание за напредъка на София, безспорно допринася за нейната популярност като интересна туристическа дестинация, посочи Маринов.

Само през тази година Столична община инвестира 320 хил. лв. в пет проекта за проучване на културно-историческото наследство на града. Най-големият от тях е за археологическото проучване на площад "Света Неделя", чийто втори етап се извършва в момента. Проектите се финансират по програма "Култура" на Столичната община.

Според годишната класация Mastercard Global Destinations Cities Index, публикувана на 22 септември, София влиза в топ 10 на градовете в Европа с най-бърз ръст на броя посетители за периода 2009-2016 г., като регистрира средногодишни темпове на растеж от близо 7 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още