IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производител на хранителни добавки навлиза на фармацевтичния пазар

Фортекс инвестира 5 млн. лв. в модернизация на производствената си база

15:31 | 14.07.15 г.
<p>
	Лентата пред завода прерязаха изпълнителният директор на Фортекс&nbsp;Нутрасютикалс Георги Филипов, Иван Стефанов (Мениджър Бизнес развитие) и&nbsp;кметът на СО-район Овча купел Христина Семерджиева. <em>Снимка: Фортекс</em></p>

Лентата пред завода прерязаха изпълнителният директор на Фортекс Нутрасютикалс Георги Филипов, Иван Стефанов (Мениджър Бизнес развитие) и кметът на СО-район Овча купел Христина Семерджиева. Снимка: Фортекс

Фортекс Нутрасютикалс – лидерът в производството на хранителни добавки в страната, разширява развойната си дейност и започва производство на лекарствени продукти. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Георги Филипов по време на официалното представяне на производствената база на фирмата в кв. Суходол в столицата.

Фортекс Нутрасютикалс е получила разрешително от Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) за производство на лекарствени продукти, обяви Филипов.

До момента компанията е инвестирала 5 млн. лв. за изграждане и модернизация на производствената си база. В завода са изградени чисти помещения, химична и микробиологична лаборатория, както и специални помещения за производство на хранителни добавки и твърди лекарствени форми, съобразени с всички фармацевтични стандарти.

Първият препарат, с който ще стартира фармацевтичното производство, е за бързо облекчаване симптомите на простуда и грип, заболявания на горните дихателни пътища, алергичен ринит и ринофарингити. Продуктът ще се отпуска без лекарско предписание и е със запазеното търговско наименование Флурапид.

Други направления, в които Фортекс Нутрасютикалс ще стартира производство на лекарствени продукти, са неврология, ендокринология, горни дихателни пътища, както и болкоуспокояващи препарати. До края на годината компанията планира да има регистрирани 10 лекарствени продукта.

Компанията е специализирана в производството на къси серии, което позволява производство на малки партиди от препаратите, а от такива се интересуват малки чужди контрагенти, каза Иван Стефанов, мениджър "Бизнес развитие".

Фортекс Нутрасютикалс е българска компания с близо 20-годишен опит в производството на натурални продукти за здраве в областта на хранителните добавки и здравната козметика. Компанията изнася продукцията си в над 15 страни от Европа и Азия и предлага над 100 продукта в портфолиото.

Годишният оборот на фирмата е близо 8 млн. лева. Капацитетът на производствените мощности е за над 2,5 млн. опаковки годишно, като 40 процента са за износ. Компанията работи също със Сърбия, Македония, Турция, Азербайджан, Киргизстан, Русия и други.

Ръководството планира изграждането на нова производствена база до края на годината, така че да се раздели производството на лекарства и хранителни добавки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още