IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращи пак блокираха границата с Турция заради "изборния туризъм"*

Протести има в районите и на трите гранични пункта, но на този етап обстановката е спокойна, твърдят от МВР

13:18 | 24.03.17 г. 5
<p>
	Блокада на пункт &quot;Капитан Андреево&quot; от 21 март. <em>Снимка: БТА</em></p>

Блокада на пункт "Капитан Андреево" от 21 март. Снимка: БТА

На граничния пункт "Капитан Андреево" започна пореден протест срещу "изборния туризъм". Протестиращите блокираха движението от Турция, съобщи БНР.

Припомняме, че на 21 март границата с югоизточната ни съседка също бе блокирана, но само за няколко часа. 

„Искаме българите, живеещи в страната, да решават съдбините на България, а не хора, които живеят другаде, да гласуват веднъж там – в техните секции, да дойдат и още веднъж да гласуват тук. Дошли сме, за да защитаваме нещо, което все още е останало в България“, обясниха протестиращите пред Националното радио.

Те ще останат на позициите си до неделя. Вечерта ще лагеруват в палатки, които ще разпънат между входящото и изходящо трасе на пункта.

Междувременно стана ясно, че Обединени патриоти, които са организатори на протеста, са блокирали автобус, идващ от Турция. Информацията съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. 

Самият пункт работи, но автобусът е блокиран преди него, уточниха органите на реда. От ведомството посочиха, че протестиращите имат издадено разрешение и на този етап действията им са законни. МВР е осигурило охрана на протеста и има засилено полицейско присъстиве. 

Протести има в районите и на трите гранични пункта с Турция, но на този етап обстановката е спокойна и до ексцесии не се стига, твърдят от МВР. Пунктовете работят.

Според информация на БНР 27 извънредни автобуса са влезли в страната през ГКПП "Малко Търново" от началото на седмицата. Според източници на "Хоризонт" повечето пътници са носели листовки на една от партиите, които участват в предстоящите парламентарни избори.

Блокадата на пътя при Малко Търново започна преди повече от час и половина, на един километър след граничния пункт. На мястото пристигнаха два автобуса с протестиращи, един микробус и шест леки автомобила.

Протестът се охранява от близо 100 служители на „Охранителна полиция“ и жандармерията.

Организаторите на протеста обещаха да няма ескалация на напрежението. През блокадата беше пропусната да премине кола, в която пътуваха семейство с малки деца, пропускат се и колите, които пътуват в посока Турция.

Около 50 протестиращи се събраха и на паркинга пред ГКПП "Лесово", съобщава още БНР.

Над 100 полицаи и жандармеристи охраняват пристигналите от Сливен и Ямбол протестиращи. До тяхната намеса не се стига, тъй като блокиране на движението няма. Кметът на Елхово Петър Киров е дал отказ за провеждането на митинга, затова протестиращите стоят на паркинг до пътното платно.

Организаторите са категорични, че до неделя вечерта на граничния пункт ще пристигат хора от региона, за да не се допускат автобуси с избиратели от Турция. До момента през пункта не е влязъл нито един автобус, почти не влизат и леки автомобили. Опашката от тирове, която очаква да премине през ГКПП „Лесово“ към Турция, е около 2 километра, което е в рамките на нормалното, припомня Националното радио.

Във връзка с усложнената обстановка на гранично-пропускателните пунктове и струпването на протестиращи, които блокират свободното преминаване на държавната граница, министър-председателят проведе спешно съвещание с министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС и главния прокурор, съобщиха от правителствената информационна служба.

Участниците в срещата са единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право. Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки, обявиха още от Министерски съвет.

*Допълнена с позицията на Министерски съвет в 15:20 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
bigi
преди 7 години
Браво! Това е истинска българска постъпка. България на българите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Patilan
преди 7 години
Еххх Пенчовцииии ! Протестирайте срещу *** които не гласуват, и срещу баба си която гласува за КОЙто не трябва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Това което правят тези националисти е абсолютно неефективно и глупаво и единственото с което може да се обясни е предизборна акитация на тези националистически партие По доброто решение е да се агитира за по масово участие в изборите на българските граждани Ако гласуват около 70 % от имащите право на глас тези изборни екскурцианти няма да спечелят и половин депутатски мандат Толкова е просто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Е КАК ПРОТЕСТИРАЩИ !???? КАТО ТОВА СА ПАТРЕОТИТЕ, ПЛАТЕНИ И ОБИЧАЩИ РУСИЯ ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ !??? КАК Е ОГРАНИЧАВАТ ЕТНИЧЕСКИ ВОТ ЗА СВОЯ ЧЕРВЕНА ПОЛЗА !??? ТАКИВА ПРОТЕСТИРАЩИ, ДЕТО СЪС ЗАКОН МОЖЕХА ДА МАХНАТ ДПС ЛИ ??? АМИ И СЕГА СИ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА И ЗАЩИТАВА ЧЕРВЕНИ И ФАШИСТКИ ИНТЕРЕСИ И БЪЛВА МУТРИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !?? КТБ НЕ ПОМНИТЕ ЛИ, ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС ... ТОВА Е ПОРЕДНАТА ИМ ПРОВОКАЦИЯ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
caller
преди 7 години
Да вземат да блокират и летищата. че и от там идват всякакви емигранти да гласуват у нас, а живеят в странство. Иначе ако не го направят си е чист двоен стандарт, за едните може, а за другите не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още