IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътници останаха блокирани в два самолета на летище Пловдив, нямало персонал

Съоръженията работят, но аеропортът не съществува през нощта, заяви директорът Владимир Щръбанов

10:29 | 23.11.15 г.
Пътници останаха блокирани в два самолета на летище Пловдив, нямало персонал

Пътници останаха блокирани в два самолета на летище Пловдив в неделя след полунощ. Заради силния вятър машините на Wizz Air от Дубай и от Валенсия кацнаха извънредно и благополучно на аеропорта, отклонени от София заради силния вятър. Но пътниците на самолета се оказват заложници. От няколко месеца летище Пловдив премина от денонощен режим на ограничен – персоналът е там до 22 часа, съобщи БНТ.

В продължение на два часа близо 300 пътници на двата самолета чакаха, защото нямаше кой да докара стълбите, да разтовари багажа и да осъществи физически контрол. Служителите на летището бяха извикани по спешност, но пристигнаха едва към три сутринта. По това време трети самолет, който кръжи над София, е бил насочен към летище Букурещ.

“Авиокомпанията е кацнала там, където е насочена”, коментира пред БНТ Иглика Кънчева, връзки с обществеността към Wizz Air.

Летището е спряло договора си с фирмата за почистване на пистите, няма и достатъчно гориво. Така се стига до абсурда да е възможно да се ползва аварийно, но с предварителна заявка.

Директорът Владимир Щърбанов обясни, че този режим се налага, защото летището е малко и няма необходимия трафик за 24-часови дежурства. Така то може да обслужва авиокомпаниите само в рамките на работното време.

Директорът на РВД-София Петър Данаилов отбеляза пред БНТ, че в конкретния ден условията за кацане са били много крайни – преобладавал е южен вятър с постоянна скорост от 74 км и пориви до 118 км/ч. Екипажът на съответните самолети взима решение да се насочи към резервно летище. Обикновено запасното летище е записано в полетния план на полета и стриктно се изпълнява записаното.

„Пловдивското летище през нощта не съществува“, обясни Владимир Щърбанов и пред Нова телевизия. Той допълни, че няма представа защо аварийното кацане е пренасочено към Пловдив.

"Контролите за управление на пистата за изведени на пулта на РВД. Навигационните съоръжения са работели, заходът е направен правилно, но е направен на несъществуващо летище. Това по Закона за гражданското въздухоплаване подлежи на административна санкция", заяви Щърбанов. По думите му би трябвало от РВД да са пренасочили полетите към Пловдив, тъй като пилотите нямат правомощия да вземат такива решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още