IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев поиска бариери срещу действия против независимостта на България

Президентът изрази надежда парламентът да излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания

17:35 | 11.04.17 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Румен Радев поиска ясни бариери срещу действия, насочени срещу независимостта на България.

Изявлението на държавния глава идва след обществения дебат по изборните промени и уседналостта за гласуване, предложени от правосъдното министерство.

Той посочи, че по време на изборите сме станали свидетели на „организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати“ и само институциите и мъдростта на българските граждани са попречили на това. 

"По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки като отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", каза Радев и допълни, че те не изчерпват само с външно вмешателство, а с целенасочени опити за систематично проникване и влияние върху обществото.

"Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", категоричен е президентът.

Според него общественият дебат, макар и целенасочено концентриран само върху предложенията за т. нар. уседналост, е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.

"След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство днес са необходими отговорни и ефективни действия - законодателни и организационни", каза президентът.

Президентът подчерта, че в редица държави от ЕС има по-сериозни ограничения от предложените и приветства куража на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени, "целящи укрепване на разклатения ни имунитет".

Радев, който свиква 44-то НС на 19 април, изрази надежда депутатите да намерят добри решения в разумен и конструктивен диалог, отчитайки това, че принадлежим към европейското семейство.

Той изрази надежда и парламентът да излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. По думите му българите очакват мерки срещу "бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор".

Той изрази увереност, че в парламента ще се намери мнозинство, което "да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени".

Радев пожела успех на депутатите. "Вярвам, че ще бъдат на висотата на определената им мисия“, каза президентът.

Още новини вижте в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
многодобре
преди 6 години
...май на теб трябва на ново всичко да се повтори....нищо....прочети го няколко пъти.....помоли приятел да ти го прочете....да се надяваме,че рано или късно ще разбереш какво иска да каже Президента на Република България,Радев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
многодобре
преди 6 години
...май на теб трябва на ново всичко да се повтори....нищо....прочети го няколко пъти.....помоли приятел да ти го прочете....да се надяваме,че рано или късно ще разбереш какво иска да каже Президента на Република България,Радев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
honaniga
преди 6 години
И аз така мисля. Явно съм се заблуждавал, че има нещо мътно около Местан и лидерите на ДОСТ. И трябва да се съобразя с мнението на президента, че главната заплаха за нацията ни идва от българите зад граница.И Мая Манолова не е права, че българите зад граница са били принудени да напуснат родината си.Подкрепям и силната държавна позиция на президента да не закачаме Местан, за да не развалим рахатлъка на Ердоган. Така де. Да не ни се подпали чергата.Съгласен съм с вас. Те това е лидер за пример. Сега в България, а скоро на корицата на Таймс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
Invcom
преди 6 години
Абсолютно правилно ! От къде на къде хора които са на стотици километри от България и плащат данъци в чужда държава, да определят как да живея аз тук. Ако толкова много искат да помогнат имигрантите, нека се върнат в България, тук има работа за целия китайски народ. Той забравил езика ще ми определя какво да става тук. Да не говорим и за изборните манипулации с гласовете от чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
dancho_o
преди 6 години
Една държавническа позиция в един от малкото пъти, когато не се гледа само 2-3 години напред а дългосрочно.Президентът не разсъждава като политик, а държавник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още