IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският посланик е обсъдил с президента Радев евентуална визита на Путин

Москва има интерес към големите енергийни проекти, коментира Анатолий Макаров

15:41 | 05.03.17 г. 1
<p>
	Посланикът на Русия А. Макаров (ляво) и служебният премиер Герджиков на приема за Националния празник на България 3 март в Централния военен клуб в столицата. <em>Снимка: БТА</em></p>

Посланикът на Русия А. Макаров (ляво) и служебният премиер Герджиков на приема за Националния празник на България 3 март в Централния военен клуб в столицата. Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин може да пристигне на посещение в България през следващата година, като, ако това стане, формалният повод ще е 140-ата годишнина от Освобождението, но освен това ще се обсъждат и конкретни двустранни проекти. Това стана ясно от думите на посланик Анатолий Макаров пред bTV.

Той е говорил по темата с президента ген. Румен Радев: "Обсъдихме, че би било много интересно и би било полезно като един символ на нашата братска дружба и тези минали изпитания по време на вековете действително да има едно посещение на президента за 140-годишнината от Освобождението на България, но това е само на теоретична основа”, каза той.

Макаров отбеляза, че е "достойно за съжаление”, че от близо 10 години у нас не е идвал руски държавен глава. "Обсъждаме, че трябва да се подготви работната част на визитата, да се разгледат конкретни проекти”, обясни дипломатът. 

Запитан за един подобен проект – газовият хъб "Балкан”, посланикът отговори, че Москва има интерес. "С вас вече се опитахме да направим "Южен поток” всичко това свърши доста печално. Искате ли същия подход – не искате. И Русия не иска този подход. Ние сме готови да разгледаме нашите възможности за включване в газовия хъб, но молим – дайте да видим вашите технико-икономически обосновки, плюс финансовите обосновки, да знаем, че има съответните гаранции от ЕС за реализирането на този проект”, обясни Макаров.

По отношение идеята за Втора атомна централа и евентуалния Седми блок на „Козлодуй” руският посланик заяви, че търговски интерес не липса и след сформирането на ново правителство ще има разговори: "Може би ще намерим инвеститор, може би ще работим съвместно”, смята той.

Той беше категоричен, че и "Южен поток”, и "Белене”, и "Бургас-Александруполис” не са се случили само заради липсата на политическа воля.

Дипломатът коментира, че в Черно море вместо натовски кораби трябва да плава пътнически ферибот от Новоросийск до Варна и Бургас. "Балансът на силите е нарушен, сега сме се върнали към мисленето от времето на Студената война”, коментира посланикът.

Той призова ЕС да отмени санкциите срещу страната му, като отбеляза, че в началото за Русия е било тежко, но вече се стабилизира.

Анатолий Макаров е вече от 4 месеца у нас. Връчил е акредитивните си писма на Росен Плевнелиев в края на мандата на президента: "Той отбеляза, че има голям пропуск в нашите отношения през тези 5 години. Нямаше особено близък диалог, особени посещения, икономическите отношения не бяха на необходимата висота”.

Посланикът се изказа позитивно за настоящия държавен глава Румен Радев: "Той ми импонира още в самото начало, когато водеше предизборната кампания, имаше много претеглени и умерени изложения”, каза дипломатът. Посланикът твърди, че все още няма близки приятели сред българските политици.

Около избирането на Радев, а и не само, в публичното пространство се появиха информации, че Кремъл се намесва в изборния процес у нас и се опитва да дърпа конците на вътрешната политика на България. Бърка ли се Москва във вътрешните дела на България? „Аз не съм получавал такива указания, моят предшественик също не е”, отговори Макаров.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 3
StraightForward
преди 7 години
Ето хибридния президент избран със ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА !! КЪДЕ ДА ОТИДЕ ОСВЕН ПРИ ПОСЛАНИКА НА МОСКВА !???? НЯМАШЕ ДРУГИ ПОСЛАНИЦИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ !??? ШУТИН НЕ НИ ТРЯБВА ВЪВ БЪЛГАРИЯ, ТЕРОРИСТА КОИТО ЗАВЛАДЯ КРИМ ЛИ ???САНКЦИИТЕ МАХНЕТЕ ПЪРВО, ПОСЛЕ МИСЛЕТЕ ПАК ЗА ВЪОБЩЕ НЯКАКВИ ПРОЕКТИ ДЪРЖАВНО РУСКИ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още