IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТД на НАП София е извършила над 6 хил. оперативни проверки за полугодието

Констатирани са над 1 200 нарушения и са наложени санкции за над 400 хил. лв

14:42 | 31.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
ТД на НАП София е извършила над 6 хил. оперативни проверки за полугодието

Екипите от отдел „Оперативни проверки“ на софийската териториална дирекция на Националната агенция за приходите (ТД на НАП) са извършили над 6 хил. проверки от началото на годината до края на юни. Констатирани са над 1 200 нарушения и са наложени санкции за над 400 хил. лв., съобщават от приходната агенция.

НАП отчита тенденция за повишаване на данъчната дисциплина при търговците, което според данъчните се дължи на постоянния и ефективен контрол.

През първото шестмесечие на 2015 г. са извършени 3 800 проверки, при които са установени 855 нарушения. Съпоставката на данните сочи, че въпреки нарасналия брой на проверките намалява относителният дял на регистрираните нарушения.

При проверките са установени различни видове нередности, като най-често срещаните са свързани с регистрирането и отчитането на продажби чрез фискални устройства. От съставените актове 43% са за неиздаване на фискални бонове.

В резултат от проверките са събрани над 400 хил. лв. от 600 недобросъвестни търговци, на които са наложени санкции за неспазване на данъчно-осигурително законодателство.

От НАП посочват, че през лятото се извършва засилен контрол върху атракционите на открито, които имат сезонен характер (басейни, картинг писти, увеселителни паркове, спортни съоръжения и други обекти, свързани с развлечение и отдих).

Над 80% от басейните на територията на ТД на НАП София са селектирани за проверка. Проверките се правят концентрирано през почивните дни, когато има най-висок интерес към използването на този вид услуги

„Целта на ТД на НАП София е чрез постоянните оперативни проверки да промени начина на мислене и поведение на търговците, за които да стане нормална практика коректното отчитани на оборотите. Контролът на място не цели да стресира персонала, а да стимулира недобросъвестните търговци да станат коректни данъкоплатци“, пише в съобщението на данъчните.

ТД на НАП София включва областите София-град, София област, Благоевград, Кюстендил и Перник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още