IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Борбата сега е да се върнат загубените пари от КТБ

Вицепремиерът изрази надежда, че ще могат да бъдат върнати повече от 15-20% от активите на фалиралата банка

10:02 | 27.02.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
Томислав Дончев: Борбата сега е да се върнат загубените пари от КТБ

Сега борбата е каква част от загубените от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) пари могат да бъдат се върнат обратно. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV по повод внесения доклад на AlixPartners в секретната секция на Народното събрание и критиките, че разследването на фирмата е недостатъчно.

Дончев не е имал време да гледа доклада на международната фирма, която през юни 2015 г. беше наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ.

„Много са сладкодумни всички след КТБ. Защо нямаше такова сладкодумие преди да се случи белята с КТБ. Сега е лесно да се приказват общи приказки“, отговори Дончев на критиките спрямо работата на AlixParners и синдиците.

„Сега борбата е каква част от загубените пари могат да бъдат върнат обратно. Основната задача, освен на синдиците, е и на самата държава в лицето на правоохранителните органи, защото много от случаите граничат с криминални случаи“, каза Дончев.

Той изрази надежда над 15-20% от активите на КТБ да бъдат върнати, като по въпроса е „здравословен песимист“, отколкото оптимист.

Вицепремиерът определи секторния анализ на Комисията за защита на конкуренцията, отнел 8-9 месеца, относно наличието на картел на пазара на горива и започналото разследване спрямо фирми, които злоупотребяват с господсващо положение, като „смело решение, защото става дума за компании с големи размер и активи и които са листнати на борсата“.

„Основното правило е да има свободна конкуренция, а когато има картел, няма свободен пазар. Очевидно ощетеният е потребителят“, добави той.

Дончев се надява КЗК да разнищят случая докрай, защото имат и повече правомощия, „които им осигурихме чрез законодателни промени. Ако поискат нещо от правителството, ще го получат“, категоричен бе той.

Ако след няколко месеца КЗК успее да докаже съществуването на картел, ще ги глоби компаниите с процент от оборотите им, обясни Дончев и допълни, че дружествата държат на репутацията си.

По отношение на шумно спрените обществени поръчки през последните дни Дончев каза, че „това не са първите прекратени и обжалвани поръчки. Това е нормално и се случва непрекъснато.“

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Не възможността за даване на оценка се определя отлипсата на значителни части от кредитните досиета.И кой, как и кога е откраднал или загубил тези кредитни досиета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Ех, Дончев, Дончев - оставаш си и като развитие, и като начин на мислене - габровски кмет и това си е! А човекът, който ограби спестяванията на хиляди българи - Цветан Василев няма ли поне да бъде осъден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Борбата сега е да се върнат загубените пари от КТБ Много са ни ниски летвите, които си поставяме.Сега е идеалният случай да се изнамерят всички шуробаджанаци, фолк-певици и крупиета безразборно назначавани по банките, да се види кой каква фалшива диплома си е купувал ... и от кого, и да се пометат всички тотално некомпетентни лица от администрацията, включително пенсионерите, които представляват не само скрита безработица и схема за източване на бюджета, но и внасят неизчислим риск в системата, както вече се разбра.Ако този златен шанс бъде изпуснат - утре може да стане пак същото - ако не с някоя банка-менте, то с нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Казано иначе щом държавата гарантира до 100 000 евро влогове значи трябва да следи да няма необезпечени кредити тоест да има закон за това Неолиберализма във финансовият сектор е престъпление срещу човечеството и това от 2008год, е репетиция защото кризата още не е започнала но може да се избегне ако се синхронизират и планират нещата на ниво ООН ,Г-20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Темата с обезпеченията въобще не е сложна тоест когато банка дава кредит трябва да изисква от фирмата документи за дълготрайните материални активи които остават под запор на банката докато не се изплати кредита Както аз не мога да си заложа къщата в 5 банки така и фирмите трябва да дават някакво обезпечение над 50% минимум Нали това обясняват във филма Вътрешна афера - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 ,и професора също обяснява - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beВсичко е заради дерегулациите като се започне с премахването на закона ''Глас-Стигъл'' до завишаването на оценките на имотите и за капак финан.дериватите които са над 1000 трлн. а сенчестото банкиране за 80трлн. е отделна тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Съгласен съм за акциите и Цв.Василев го каза когато го награждаваха за банкер 1 ''неморално но законно'' Какво ще кажеш за другите варианти ,че КТБ води дела срещу длъжниците сред които са и фирми свързани с Делян Пеевски и т.н. кредити за десетки милиони по сделки в енергетиката, Железопътна инфраструктура, Булгартабак, Лафка и др. могат да се окажат без оригинални досиета - http://frognews.bg/news_73969/Skandal!_Prokurori_iznasiat_oshte_dosieta_ot_KTB/Ако изчезнат оригиналните досиета в съда не признават копие тоест няма да има съд''Да се срине банката и да се придобият на безценица активите й. С КТБ са свързани фирми, представляващи 2/3 от българската индустрия, произвеждащи 10% от БВП на страната'' - http://***.bulgaria-***/category/bulgaria/society/article/post82882.htmlИ накрая държавата ще бъде осъдена - http://***.faktor.bg/***/balgariya/24709-konstantin-penchev-srestu-darzhavata-veche-uspeshno-se-vodyat-dela.htmlи сметката е около 10 млрд.лв,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
прав си - всичко е измислено предварително и не чак от самото създаване на КТБ но има умишлени действия и сметката да е платят всички граждани както през 1996год. със необезпечените кредити за 352млрд.лв.(40% от БВП) - http://frognews.bg/news_22026/Bankov_oktopod_skrit_v_sekretniia_doklad_Dobrev/същото се повтаря с КТБ тоест не съм сигурен на 100% защото нямам достъп до информацията колко от раздадените 7млрд.лв. кредити са необезпечени и раздаването на свързани лица не означава необезпечени а и те са само 1млрд.лв. а останалите 6млрд. ???,и затова РАЗГЛЕЖДАМ всички варианти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1721678241443736Става въпрос за покаяние - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099 ''липсата на вяра ли кара българина да престъпва законите и много често да извършва престъпления?'' - http://frognews.bg/news_76519/Otets-Nikanor-pred-Frog-Balgariia-ia-chakat-katastrofi-i-voini/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Доц. д-р. Васил Киров, дългогодишен шеф на Агенцията за финансово разузнаване, сега зам.-директор на ОЛАФ - https://bivol.bg/gnili-yabulki-bis.html'' арогантния отговор на шефа на БНБ Иван Искров, който препоръча на посланик Джон Байърли да гледа филма Inside job.''Цветан Василев е доктор по икономика и жена му е професор тоест наясно е с нещата за необезпечените кредити и за филма ''Вътрешна афера'' (накрая) - https://***.youtube.com/watch?v=nPgeiJjvU2gАЗ НЕ ЗАЩИТАВАМ НИКОЙ ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ КАЖЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА ,ФАКТИ и затова писах - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1721678241443736
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Срещу мен и банката беше използвана цялата държавна машина, действаща като организирана престъпна група.Прокуратурата участва в престъпно съдружиес хората, които крадат активите на КТБ - http://***.bitelevision.com/istinata-na-tsvetan-vasilev-za-peevski-tsatsarov-i-***-v-prosto-dikov/Аз не защитавам никой но искам да се разгледат всички факти и затова писах - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1721678241443736На 17 юни 2014 г. три дни преди поставянето на КТБ АД под особен надзор БНБ уведоми цялата общественост, че: "БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално"13 юни 2014 - Фирми, за които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от Делян Пеевски, са обект в момента на съдебни действия от страна на Корпоративна търговска банка (КТБ), наред с други длъжници на тази банка. Това казва пред би ти Ви изпълнителният директор на финансовата институция -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още