IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Влизането в еврозоната е стратегически приоритет

Парите от еврофондовете са толкова видими, защото с тях се изгражда ключова инфраструктура, смята вицепремиерът

21:11 | 10.11.16 г. 9
<p>
	Томислав Дончев. Снимка: <em>ГЕРБ</em></p>

Томислав Дончев. Снимка: ГЕРБ

Влизането в еврозоната е стратегически приоритет, но трябва да се извърши в подходящия момент - нито по-рано, нито по-късно. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Bloomberg TV Bulgaria.

България няма друг път, освен интеграция в Европа и влизането в еврозоната е приближаване към ядрото на ЕС, обясни още той.

Подемът на българската икономика през 2016 година се дължи на увеличеното вътрешно потребление. Това е показател за малко повече оптимизъм - и сред хората, и сред инвеститорите, смята Дончев. Той припомни, че двигателят на икономиката през 2015 година беше износът и възходът на индустрията. Към това през тази година се прибавя и потреблението.

Дончев отхвърли твърденията, че българската икономика е свръхзависима от европейските фондове. Европейските пари са толкова видими, защото с тях се изгражда ключова инфраструктура, обясни той. През 2015 година, когато се застъпиха двата програмни периода, парите от ЕС са били 5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

"Това е теория на конспирацията", коментира още вицепремиерът на въпрос дали ГЕРБ не се опитва умишлено да загуби президентските избори, за да "рестартира" управлението си и да се отърве от своите партньори. Премиерът не се колебае да вземе мерки, когато види, че някой не си върши работата, смята Томислав Дончев.

Какво още каза той за предизборната кампания, отношенията ни с Русия и енергийните проекти можете да видите във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 4
Alee
преди 7 години
Първо да сменят БХ и Цветан, те са организаторите на мутренско-чалгаджийското ограбване на България и приватизацията на съдебната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
Alee
преди 7 години
ГЕРБ да си припомнят репликата: Хотели как лучше, а получилось как всегдаИ при тях така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
data
преди 7 години
п.п. Ако се бяхте понапънали малко сега нямаше да се чудите що ядете хурката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 2
data
преди 7 години
Абе Дончев , я сподели с какво вашите правителства ни приближиха към тази "стратегическа" цел ? Само претакате зелето по телевизиите ми се струва вече бая години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
Иван Митев
преди 7 години
Все още българското правителство не зачита, че Европейският съюз е подведен да работи в обстановка на сгрешена европейска парична система. При тези условия е невъзможно спасение от уголемяващи се злини.Ако не се допускаше тази съдбовна грешка европейските държавите нямаше да имат сегашни дългове.При условия на тази всекиму вредна грешка Еврозоната е с подсигуряван крах, тъй като Европейският съюз колкото по-добре работи да осигури обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за кризи се развива.Мнозина очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да е спасител от актуални злини. Те са със заблуда. ЕЦБ не може да предотврати тези злини, защото причината не е в нейна компетентност.За спасение от актуални злини е необходима подобрявана европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 13
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Какво означават думите -"точно на време, нито по рано , нито по-късно"?Може би означават максимална обезценка на левът спрямо еврото.или казано на обикновен език , последното предателство на Герб.Мамка ви.........Унгария която е с десетилетие напред по икономически показатели изобщо няма желание да е там а тези *** зорлан се натискат да ни натикът в кучият *** на ЕС , еврозоната.Тези си осигуриха милиарди евра откраднати от Еврофондовете и сега искат да ги озаконят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 12
fri
преди 7 години
Томислав Дончев: Влизането в еврозоната е стратегически приоритет - добре, че няма да сте на власт скоро, че да ни набутате в тая дупка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 14
ing5rov
преди 7 години
"България няма друг път, освен интеграция в Европа и влизането в еврозоната е приближаване към ядрото на ЕС, обясни още той..."Ако "ядрото" условно е между Германия , Франция и Белгия , сиреч Люксембург ше се приближим точно га цъфнат налъмите...умните се спасяват сами вече , ние отиваме да ни ушият с дългове бадева !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още