IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовите злополуки намаляват през 2016 г.

Преработващата промишленост остава секторът с най-голям брой трудови злополуки на работното място

10:45 | 23.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Намалява броят на трудовите злополуки през 2016 г. спрямо предходната година, показва анализ на Националния осигурителен институт (НОИ).

През миналата година е отчетено увеличение на подадените декларации за трудови злополуки, но общият брой на регистрираните случаи намалява.

Злополуките, станалите на работното място, намаляват със 127, а броят на тези при отиване или връщане от работа се увеличава с 95. Смъртните злополуки са с 16 по-малко. Намаление на злополуките, свързани с работния процес, има в 41 икономически раздели, увеличение се наблюдава в 35, а в 8 показателите са без изменение.

Най-съществено са се увеличили злополуките в секторите „Производство на облекло“ (14); „Специализирани строителни дейности“ (13); „Ремонт и инсталиране на машини и оборудване“ (13); „Събиране и обезвреждане на отпадъци; рециклиране на материали“ (11).

Най-голямо е намалението на трудовите злополуки в разделите „Търговия на едро, без търговията с автомобили и мотоциклети” (38); „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ (20); „Растениевъдство, животновъдство и лов; спомагателни дейности“ (19).

Общият брой на загубените календарни дни през годината от трудови злополуки е намалял с 11 080.

През 2016 г. в НОИ официално са декларирани 3 069 трудови инциденти. От тях за трудови злополуки са приети 2 848, като 2 257 са станали на работното място, а 591 - при отиване или връщане от работа. Регистрираните смъртни злополуки са 88, от които 7 са с жени. Загубените календарни дни от трудови злополуки през годината са общо 144 406.

От общо 21 икономически сектора в 20 са допуснати трудови злополуки през 2016 г. Единствено в сектор „Дейности на домакинства като работодатели; недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление” няма допуснати такива.

Секторите с най-голям брой трудови злополуки, станали на работното място или при изпълнение на служебни ангажименти, са „Преработваща промишленост” (623); „Транспорт, складиране и пощи” (311); „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” (227); „Строителство“ (197); „Добивна промишленост“ (163).

Тези, в които са допуснати най-малко трудови злополуки, са „Дейности на екстериториални организации и служби” (1); „Други дейности” (8); „Операции с недвижими имоти” (9) и „Финансови и застрахователни дейности ” (11).

В 17 икономически сектори са регистрирани общо 88 смъртни трудови злополуки. На работното място и при изпълнение на служебни ангажименти са регистрирани 71 смъртни трудови злополуки, а 17 са се случили при отиване или връщане от работа. Най-много са тези случаи в секторите „Строителство” (17); „Транспорт, складиране и пощи” (17); „Преработваща промишленост” (12).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още