IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп може да преформулира ролята на НАТО, коментира анализатор

За България най-негативно влияние може да бъде оттеглянето на САЩ от ангажименти, свързани със сигурността в Източна Европа, обяви доц. Костадин Грозев

12:02 | 09.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Електоралната карта на Америка се променя, такава, каквато я познаваме през този век".

По този начин коментира изборите за президент на САЩ в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria доц. Костадин Грозев, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”.

"Доналд Тръм прегази всички правила в американската политика и на него му простиха неща, които на друг не биха си позволили – той сменяше своята позиция и беше готов да каже всичко в името на печалбата и остави в много отношения неясноти, както по вътрешната, така и по външната си политика".

Доц. Грозев не скри тревогата си "от възможността изборът на Тръмп да не се превърне в един от финалните акорди от съществуването на НАТО или най-малко от преформулирането на мисията и ролята на НАТО в Европа и в света.

"Тръмп прави заявка за налагане на един изолационизъм, обръщане на САЩ към собствените си дела", е мнението на външнополитическият анализатор. 

"Ако изпълни обещанията си за предоговаряне на търговските споразумения, за отдръпване на САЩ от съюзнически задължения в Европа, това означава, че САЩ се обръщат от една политика, продължила 6 -7 десетилетия. Това бе политика, поддържана от поредица от американски президенти – защита на правилата на свободната търговия. Тръмп очевидно има други идеи, свързани с протекционизма, които напомнят на 19 век, но може би са приложими и през 21", каза преподавателят.

По думите на Грозев „възможно е налагане на изолационизъм, обръщане на Америка към вътрешните ѝ собствени дела“.

От анализа на Грозев се разбра, че Доналд Тръмп „обещава някакъв нов подход, но външнополитическият му екип е неясен“.

Преподаватерят от СУ  е категоричен, че „ако американският народ иска промяна, ще си я получи“.

Същевременно Доц. Грозев предупреди, че светът “не може да е много спокоен от хаоса, който ще настъпи - от парализата в управлението през следващите два месеца и след това при навлизането му в управлението”.

“Да се надяваме, че мениджърският опит на Тръмп ще му помогне по-бързо да се научи и да отговори на желанията на американците", посочи той. 

Относно отражението на американския избор върху България Грозев каза, че влиянието ще бъде свързано с факта, че сме членове на ЕС и на НАТО и че участваме в преговорите за трансатлантичесто търговско партньорство, "което очевидно в тази ситуация няма да стигне до добър край".

“Най-негативното влияние може да бъде оттеглянето на САЩ от ангажиментите, свързани със сигурността в Източна Европа и неяснотата как ще се развият руско-американските отношения при президент като Доналд Тръмп, прогнозира Костадин Грозев.

"На тези избори очевидно сме свидетели на историческо събитие в историята на САЩ и света - за пръв път президент ще стане човек, който е извън системата. Тръмп тръгна с идеята да атакува цялостната система като фалшива, корумпирана и със заявката, че само той може да я оправи. Цялото устройство на света през последното десетилетие - десетилетие и половина, навлизането на новите технологии и на нови отношения, породи страхове и гняв сред американците и тези страхове и гняв обясняват това, което става".

Доц Грозев е категоричен, че "Тръмп напипа пулса на настроенията, намери достатъчно ясни формулировки".

"Става въпрос за заблуда на всички които правиха проучване на общественото мнение, вярно, че те бяха в рамките на статистическата грешка... Вярно е, че се намеси шефът на ФБР, който разигра картата и доведе до обрат, след като Хилъри Клинтън имаше 10-15% преднина преди онзи фатален за нея петък, в който той хвърли „бомбата“. Тръмп използва момента и се настрои да спазва това, което го съветваха, да не се хваща на словесните въдици на противновиковия лагер. Направи много силна кампания през последните дни, подобна на тази на Хари Труман през 1948 г. Обиколи щатите Мичиган, Охайо и Флорида, където вече спечели и направи пробив в Североизтока и Средния Запад, където проблемите са много остри, и проби твърдата подкрепа на синдикатите към демократите“, разкри стратегията на кандидата на републиканците по пътя към Белия дом Грозев.

За бъдещото управление на Доналд Тръмп анализаторът е на мнение, че „вероятно ще видим една доста по-силна възпитаваща роля на неговия кандидат за вицепрезидент Пенс и тук може да се направи аналогия с предишна администрация между Джордж Буш и Дик Чейни. 

Вижте целия коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Еми ский са, НАТО (Национална Американска Терористична Организация - според някои експерти) барабар с широката "антитерористична" коалиция не можа до изборите да освободи Мосул от брадатите бабаити въпреки многомилярдния си бюджет и холивудска подкрепа. Много искаха да ударят едно рамо на Килърито, ама ядец се получи. Следователно редица други експерти ще почнат да си задават въпроса - "Наистина ли НАТО е толкова боеспособно за колкото го представят?" и след очевидния отговор нещата ще поемат към правилния изход :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Еми как светът преживя Горбачов, така ще преживее и Тръмп... В една гноясала държава винаги идва един, който да спука цирея! Не знам разни мишкуняци като цитирания доцентин как си представят света, но в момента САЩ не са с нищо в по-добра позиция от СССР през 1985... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още