IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнаха масови проверки за нарушения в горите

Задържани са камиони с дървесина пред голямо преработвателно предприятие

14:55 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

На територията на голяма част от страната започнват мащабни проверки за контрол по опазване на горите и движението на дървесината, съобщи агроминистерството.

Те са по две направления - от два дни се извършват комплексни проверки и се поставят временни контролни горски пунктове пред големите ползватели на дървесина.

При тях на входа на голямо преработвателно предприятие са задържани два камиона с технологична дървесина без задължителните проследяващи GPS-и. Заради неподчинение на разпоредбите на горските служители на единия шофьор се е наложила намесата и на полиция.

Инцидентът става през нощта на 30 срещу 31 май. След проверката се оказва, че самата дървесина е с документация и законен произход. Камионите обаче са извършили над 100 курса без задължителните GPS-и, за което са съставени актове и протоколи.

При комплексните проверки са инспектирани 45 обекта за добив на дървесина – сечища, 74 обекта за преработка на дървесина и 10 превозни средства. Съставени са 10 акта и са дадени разпореждания за още 11 акта за установяване на административни нарушения. За отстраняване на пропуски са издадени и 30 констативни протокола с конкретни предписания.

Най-честите констатирани нарушения при проверките освен превоз без GPS-и и проследяващи устройства на камионите са още неработещи или ненасочени в правилна посока камери за видеонаблюдение, както и че не са вкарани билетите за постъпилата дървесина.

В проверките участват над 120 служители от държавните горски стопанства, регионалните дирекции по горите и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). На 10-те временни контролни горски пункта са съставени 6 акта и 13 констативни протокола при проверката на 278 превозни средства. Най-много нарушения са хванати в Пловдивско.

Проверки са извършени и по Закона за лова и опазването на дивеча. На територията на Ропотамо е установен автомобил „Мерцедес“ с бракониерско месо от сърна.

За засилване на контрола и опазването на горските територии е изготвена  програма за проверки през целия месец юни. Те ще бъдат в цялата страна. Ще се проверяват сечищата на място и дали е извършено маркирането на дървесината. Ще се проследи и състоянието на насажденията и дали има процеси на съхнене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още