IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравеопазването поема в нова посока

Лимитите ще бъдат смекчени, електронният търг за лекарства - поправен, а принципът „парите следват пациента“ става водещ за финансирането на болниците

16:29 | 03.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев ще насочи здравеопазването в нова посока, коренно различна от установената от предшественика му Петър Москов. Това стана ясно по време на първата пресконференция на служебния здравен министър.

След като обяви, че ще работи за замяна на пръстовия идентификатор с електронна здравна карта, в презентация Семерджиев нагледно посочи какви промени възнамерява да направи, които да остави на следващия здравен министър от редовно правителство. 

Илко Семерджиев предварително направи уговорката, че промените ще бъдат направени чрез някои подзаконови нормативни актове, които служебният кабинет може да промени, както и чрез Националния рамков договор в здравеопазването, който трябва да влезе в сила от 1 април 2017 г.

Смяна на философията

Новият екип в Министерството на здравеопазването ще работи за постигане на баланс между лечебното и общественото здравеопазване. Семерджиев коментира, че държавата има място, но само в обществения сектор, за лечебната дейност има роля Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Служебният министър е твърдо решен да смени философията и от бюджетиране на структури и лимити да се премине към свободен избор на лекар и лечебно заведение. „Парите следват пациента“ - философията, която движеше здравната система преди 15 години, отново се връща и ще замени „пациентът търси неизчерпан лимит и чака в листа на чакащите“.

Ще се върви от централизация към децентрализация и конкуренция, от одържавяване към самоуправление. Друг принцип, на който залага служебният министър, е анализ и стратегическо планиране. Принципите на непрозрачност ще бъдат сменени с информираност. Ще се върви от държавен монопол към споделени отговорности, декларира служебният здравен министър.

Приоритет за екипа на Илко Семерджиев е възстановяването на договорното начало между Здравната каса, Българския лекарски съюз и Министерството. Той ще стартира преговорите бързо, така че новият Национален рамков договор за 2017 г. да бъде в сила от 1 април тази година. Министърът ще настоява за анекс към рамковия договор между Здравната каса и зъболекарския съюз, добавящ протеичната дейност.

Промяна при лимитите на болниците

Лимитите на болниците ще бъдат променени, но до пълната им отмяна няма как да се стигне. Семерджиев посочи, че без законодателни промени няма как да се премахнат съществуващите лимити за лечебните заведения, но те ще станат по-гъвкави. Това ще може да стане чрез новия Национален рамков договор.

Според него Петър Москов се е справил на сто процента с „одържавяването на системата”, но е време да се върне конкуренцията. Това може да стане именно чрез принципа "парите следват пациента". Според Семерджиев този метод не води до преразход в бюджета на Здравната каса, а такъв се генерира при фиксирането на бюджети.

Като предварителна информация Семерджиев сподели, че по последни изчисления на Министерството на финансите показват, че през 2017 г. се очаква 260 млн. лева дефицит в НЗОК.

Илко Семерджиев отчете, че въпреки ежегодното нарастване на общите публични разходи за здравеопазване по консолидираната бюджетна програма, при сравнително постоянно равнище на преминали болни общите задължения на болниците устойчиво нарастват, което според него „демонстрира лошо администриране вместо добро управление“ и като следствие – ръст на частните разходи за здраве.

Последна актуализация: 10:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
forum_rookie
преди 7 години
*** да се чете т.у.п.а.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
forum_rookie
преди 7 години
Първо с принципа "парите следват студента" висшето ни образование беше разпиляно като прах по ***. После, след учителската стачка от 2007 г., с принципа "парите следват ученика" беше достъпкано средното образование. Ха сега да ви видя какви ще ги надробите с "парите следват пациента". А парите..., парите си знаят кого да следват и къде да се стичат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Поредната смяна на посоката Така до никъде няма да се стигне Москов одържави ситемата а този се кани да въведе водещ да е пазара /парите следват пациента / Само че това води до фалити на болници Готов ли е този човек да поеме това И защо ли въобще питам Тои ще бъде 3 месеца на власт За толкова време тои дори няма да може да се осифери къде е камо ли да промени системата Към по добро разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още