IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравеопазването поема в нова посока

Лимитите ще бъдат смекчени, електронният търг за лекарства - поправен, а принципът „парите следват пациента“ става водещ за финансирането на болниците

16:29 | 03.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пръстовите отпечатъци и лимитите също са създали хаос в системата, отчита в обобщенията си Семерджиев. Той направи сравнение с 2000 г., когато беше министър, и посочи, че тогава без лимити системата не е имала дефицити. Той разкритикува досегашния подход, при който чрез отпечатъци, лимити и неосъществени медицински услуги се ограничава достъпът до медицински услуги. Този подход според него реално не пести разходи, а увеличава дела на плащанията от джоба и формиране на листи на чакащи.

Въведените централизирано контролни инструменти от предишния екип са грешка, според Семерджиев. За него правилният път за системата е в търсенето на механизми за разширяване на свободния избор на пациента, конкуренция, управление чрез договори и саморегулация на доставчиците на медицински услуги.

Що се отнася до лансираната от Москов в последните дни от управлението му идея за отмяна на търговския статут на болниците, както и предложението собствениците на лечебните заведения да поемат режийните разходи, Семерджиев ги определи като „абсурдни икономически тези“, невъзможни за осъществяване. Защо да нямаме законов механизъм за управление на стопанските разходи, попита Семерджиев. Разходите няма как да се ръководят освен през Търговския закон, мотивира се той.

Електронният търг за лекарства ще претърпи промени

Електронният търг за лекарствата като механизъм ще остане, но с корекции, стана ясно от изявлението на Семерджиев. По думите му този механизъм „не е лош, приемаме го, но трябва да го надградим”. Той отбеляза, че предишният екип е свършил добра работа, но „просто има грешки“. Като такава той посочи липсата на възможност за актуализация на цените на лекарствата, за които ще се сключи споразумението. Този дефект може да доведе до това, че цените на медикаментите в позитивната листа след няколко месеца да се окажат по-ниски от тези в търга, разясни министърът. 

В областта на Спешната помощ Семерджиев посочи, че също ще има приемственост. Той каза, че приетата концепция е добра, но уточни, че тя е на предишно ръководство (когато здравен министър беше Таня Андреева, бел. ред.). По думите му предвидените 150 млн. лв. за купуване на линейки, оборудване на филиалите и ремонти на спешните отделения ще са добра инвестиция.

Ваксините – ново планиране

По време на мандата си Семерджиев възнамерява да вкара в ред гарантирането на имунизационния календар. Той предвижда да направи разширено рамково споразумение за следващите три години, включващо всички ваксини и всички производители.

Служебният министър ще организира срещи с фирмите производители за заявка на количества, на която да представи изискванията на Министерството на ззравеопазването. Ще се търси прогнозируемост и навременно изпълнение на имунизационния календар. Не на последно място той предвижда навременно обявяване на търговете – не по-късно от октомври на предходната година.

Нормативен хаос и затънали търгове

Илко Семерджиев призна, че е прегледът на документацията в Министерството на здравеопазването е показал пълен нормативен хаос. Налице са 31 оспорени актове за медицински дейности и по един за общественото здраве и европейското право. По отношение на нормите, свързани с общественото здраве, са открити осем неиздадени, а 15 са неиздадените актове за медицински дейности.

При прегледа на търговете на здравното ведомство Семерджиев е открил наличие на 15 текущи, между които и рискови – по финансовия механизъм на Европейската икономическа общност, по Норвежкия финансов механизъм, които са в КЗК и ВАС, и по застраховките на линейките – също в КЗК. Обществената поръчка за електронния търг за лекарства също е в КЗК, а тази за ваксините е силно забавена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
forum_rookie
преди 7 години
*** да се чете т.у.п.а.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
forum_rookie
преди 7 години
Първо с принципа "парите следват студента" висшето ни образование беше разпиляно като прах по ***. После, след учителската стачка от 2007 г., с принципа "парите следват ученика" беше достъпкано средното образование. Ха сега да ви видя какви ще ги надробите с "парите следват пациента". А парите..., парите си знаят кого да следват и къде да се стичат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Поредната смяна на посоката Така до никъде няма да се стигне Москов одържави ситемата а този се кани да въведе водещ да е пазара /парите следват пациента / Само че това води до фалити на болници Готов ли е този човек да поеме това И защо ли въобще питам Тои ще бъде 3 месеца на власт За толкова време тои дори няма да може да се осифери къде е камо ли да промени системата Към по добро разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още