IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса не успя да договори отстъпки за близо 90 лекарства

Без постигане на споразумение НЗОК може да спре да ги плаща, а за някои от тях няма алтернатива

11:24 | 23.10.15 г.
Здравната каса не успя да договори отстъпки за близо 90 лекарства

Има вероятност Здравната каса да спре да плаща близо 90 лекарствени продукта. Причината е, че не са договорени отстъпки от цените им, а за някои от тях няма алтернатива, съобщава bTV.

Според последните законови промени ако Касата не успее да договори отстъпки от цените на лекарствата, спира да ги плаща.

От докладна записка на управителя на Касата до надзора става ясно, че към момента не са договорени отстъпки за 88 лекарствени продукта. От Касата твърдят, че за повечето от тях има заместители, които ще продължат да се плащат. Но за пет аналог няма. Ако Касата спре да ги плаща, пациентите ще трябва да извадят цялата сума от джоба си.

Досега Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е договорила с фармацевтичните фирми отстъпки за близо 44 млн. лв., които ще бъдат възстановени в бюджета на фонда до 15 ноември. Припомняме, че Петър Москов очаква тази година да бъдат спестени около 50 милиона лева от отстъпки за лекарства.

Сред тези препарати е глюкагонът, който спасява пациенти при тежки хипогликемични кризи. Така може да се наложи диабетиците също да си плащат, защото Касата не е успяла да договори отстъпка от цената на продукта и по правила трябва да спре да го плаща. Т.е. пациентите ще трябва да заделят по около 30 лева за всяка опаковка.

От фармацевтичната компания, която го предлага на пазара, са заявили за bTV, че не са в състояние да дадат отстъпка, тъй като цената в България е твърде ниска. Ще продължат обаче да го внасят. Ще направят и дарение на клиниките и специализираните кабинети по детска ендокринология, както и на екипите на Спешна помощ.

„Вероятно и в следващите години, ако не променим наредбата, и ако не направим условията за преговори с фирмите по-гъвкави, тези проблеми ще продължат", каза Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

Пациентските организации ще поискат становища от националните консултанти за всяко от лекарствата, за които Касата ще спре да плаща. Ще настояват и за финансов анализ.

Междувременно Касата ще направи последен опит да се договори с фирмите.

Притеснение има включително и за тези препарати, за които се твърди, че имат заместители и не е проблем да отпаднат от списъка - като например лекарство при инфекции на пикочните канали, което струва 70 лева, както и такова за лечение на страничните ефекти от диабета, което е около 30 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още