IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравните професионалисти задължително ще продължават обучението си

Не е сигурно обаче дали ръстът на заплатите ще бъде обвързан с повишаването на квалификацията

14:04 | 18.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички професионалисти по здравни грижи задължително да продължават обучението си, след като вземат диплома, предлага Министерството на здравeопазването. Сега това е изискване само за лекарите.

И сега, но само по желание, професионалистите по здравни грижи могат да продължат обучението си, след като се дипломират и получат кредитни точки. Предложението е за 5 години специалистите да съберат 150 квалификационни точки. Когато това се случи, те ще придобият първото от общо четири нива, което ще им дава повече отговорности и задължения.

Все още не е сигурно обаче дали ръстът на заплатите ще бъде обвързан с повишаването на квалификацията, съобщава bTV.

„Не могат да се дадат гаранции, тъй като механизмът за формиране на заплатите на работещите в системата на здравеопазването се формира от националния колективен трудов договор и от индивидуалните договори на болниците, посочва заместник-директорът на „Александровска болница” доц. Димитър Буланов.

Сега лечебното заведение плаща разходите за курсове, семинари и конференции на медицинските сестри, лаборантите и всички 835 професионалисти по здравни грижи. 

В момента около една трета от професионалистите по здравни грижи редовно повишават квалификацията си. Придобитите допълнителни умения се записват в регистъра на браншовата организация.

„Идеята е да се направи нещо като лиценз за работа. Този, който има надграждащо обучение, да израства в кариерата, а този, който не желае да се развива, да си остане на най-ниското ниво”, коментира Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Ще бъдат признати и натрупаните до момента кредитни точки.

В края на май Българският лекарски съюз (БЛС) започна електронно продължаващо обучение за лекари. То се извършва чрез онлайн платформа в социална мрежа, в която достъп имат само лекари. Регистрацията на лекарите е безплатна. В платформата се публикуват теми, лекции, личен опит от хабилитирани лица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още