IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство започва информационна кампания за ебола

Държавата има капацитет да се справи със ситуация, при която има съмнения за болестта у нас, заяви Петър Москов

10:35 | 21.11.14 г. 1
Здравното министерство започва информационна кампания за ебола

Здравното министерство ще стартира активна информационна кампания за ебола след случая с пациента, за когото имаше сериозни опасения, че е заразен с вируса. Това съобщи ресорният министър Петър Москов в парламента.

Той се похвали, че държавата има капацитет да се справи с такива ситуации, след като явно беше преодоляна 11-часовата криза от момента на постъпването на информацията за пациент със съмнения за ебола до окончателното излизане на отрицателните резултати.

„Държавата има капацитета, възможностите и готовността да се справи с такава ситуация. Кризата щеше да бъде затворена и разрешена, дори и при лошата ситуация, ако беше потвърден вирусът ебола“, настоя той.

Според него обаче слабото звено е, когато в страната пристига човек, който е бил в засегнат район и е потенциален носител на вируса.

„Пациентът влиза в страната напълно здрав, термокамерите на летището не могат да отчетат болестта, след това се развива, но възможността на държавата да реагира в такъв момент липсва и заради това днес ще предложа на срещата, която ще имаме в МС, активна информационна кампания“, обясни Москов.

Според него хората не се информирани какво представлява ебола, как трябва да се реагира и кой да бъде уведомен.

Заради това границата ще бъде залята с информационни материали, а в понеделник МЗ ще открие специален телефон, на който всеки може да уведоми здравните власти, ако има съмнения за ебола.

„След това за всеки, за когото има съмнение, ще реагираме, ще го следим и държавата ще направи нужното всички да са сигурни има ли потенциална ебола. Предстои и обучение на "Гранична полиция" как да се следи, какво да знае“, добави министърът.

Предстои и доставянето на защитни костюми и маски в клиниките по инфекциозни болести, центровете за спешна помощ и медицинските пунктове за временно настаняване.

Пред депутатите Петър Москов отново подробно изложи развоя на събития от момента, в който е получен сигналът за съмнения за заразен с ебола пациент до отхвърлянето на вероятността.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още