IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър: Не може да има двойствен стандарт спрямо граждани на ЕС

Българската агенция по храните ще направи изследване на продуктите с чужди марки, които се продават в търговските вериги

19:29 | 06.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Пускането на Общия пазар на продукти с една и съща марка от един и същи производител, но с различно качество, е недопустимо. Това обяви министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, Белгия.

Според него хранителните продукти, предлагани на Единния европейски пазар, трябва да отговарят на идентични стандарти за качество и безопасност, посочват от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Той е категоричен, че е нежелателно да има двойствен стандарт спрямо граждани на ЕС.

На среща на министрите в Брюксел страната ни се присъедини към Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които категорично се противопоставят срещу производството на храни с друго качество за техните граждани.

“Влагането на по-евтини суровини и различна пропорция на използваните съставки и едновременно с това предлагането на произведените храни на цени като на висококачествените продукти е явна злоупотреба с доверието на потребителите към дадена търговска марка”, посочи министър Бозуков.

Министърът изтъкна, че ефикасен метод за решаване на този проблем ще бъде установяването на един унифициран контролен механизъм на европейско ниво, гарантиращ коректната търговия на храни с качество, характерно за дадена марка или стандарт.

Българската агенция по безопасност на храните ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас. Повод за това е словашкото изследване, което доказва, че мултинационалните компании използват различни рецепти и предлагат храни с различно качество на пазара в Източна и в Западна Европа.

В ефира на БНР д-р Камен Николов от Агенцията за безопасност на храните отбеляза, че у нас не е правено проучване на качеството на хранителните продукти, които са произведени от международни корпорации и няма конкретни данни, които да потвърдят или да отхвърлят съмнението, че стоките, продавани у нас и на Запад, са с различно качество.

“Категорично трябва да се направи изследване, за да се види какъв е съставът, подчерта експертът. – След като беше съобщено за такива данни в Словакия, ние нямаме много полезни опции, така че и ние ще направим необходимото, за да видим какво има на нашия пазар. Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета”.

По думите му ако производителят ясно е обозначил на етикета съставките на продукта, това не е нарушение на законодателството, но ако има разминаване в посоченото на етикета и съдържанието на продукта, тогава има нарушение и трябва да бъдат налагани санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
tnm
преди 7 години
Ъъъъ, точно тъй!!!! Да върнат всички заплати, дето са ги взели през последните 27 години, нищо че БАБХ е създадена през 2011 година.П.П. Експертът от агенцията казва, че не са правени анализи, с които да се констатират разлики в качеството на стоките предлагани в България и Западна Европа, а не че въобще не се правят проверки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Dies Irae
преди 7 години
От тази статия става ясно само едно. Българската агенция по безопасност на храните не си върши работата, но всички там са на щатни заплати и си ги взимат. Как така стока и то храна минава граница без да се провери? Да ЕС- свободно движение на стоки, но все пак това са храни! Отровни ли са, имат ли завишено съдържание на дадени съставки, отговаря ли това което пише на тях на това което е вътре в тях. Никой от държавния апарат си няма на идея, но се води по документи, че работи в администрация която уж проверява и следи тези неща. Че трябва да се проведе разследване за да се открие нещо което всеки живеещ в България знае от 20 години, но нашите сега се сетили. Трябва и разследване кой са лицата работили в тази агенция последните 27 години и да се изиска от тях да върнат всички взети заплати. Как така те не знаят какво има в храните на пазара? Това е меко казано престъпно нехайство и несвършена работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
citizen_bg
преди 7 години
... четвърт век, когато другите започнаха да ръмжат недоволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
citizen_bg
преди 7 години
Ами то затова се казва "поми.яри", защото ги храниш с отпадъци, а те въртят опашки и правят кълбета от благодарност към добрите господари. Сетиха се след
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още