IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на паричните стимули - големият шок за пазарите

Засега преминаването към фискални стимули остава само на думи, но затягане на паричната политика може да предизвика дългосрочна буря, пише FT

11:29 | 23.07.16 г. 75
<p>
	Събитията от последната година предизвикаха кратковременни шокове на пазарите и малцина мислят, че някога ще се случи наистина голямо земетресение. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Събитията от последната година предизвикаха кратковременни шокове на пазарите и малцина мислят, че някога ще се случи наистина голямо земетресение. Снимка: архив, Ройтерс

Доказателство за устойчивост. Това е, което изпъква като основна характеристика на пазарите, а краткотрайните неуспехи в крайна сметка осигуряват добри възможности на инвеститорите за покупки.

В условия, в които всеки се притеснява за следващото опъващо нервите събитие, последните 12 месеца бяха белязани от пристъпи на смут и прогнози на мрак, които се оказаха не толкова дълготрайни, колкото се очакваше, пише FT в анализ.

Списъкът на “катастрофичните” събития включва девалвацията на китайския юан през август миналата година, разгрома на цените на суровините и опасенията за световния растеж от началото на тази година.

Последните събития около Brexit и проблемите на италианските банки с “лошите” кредити също не успяха да хвърлят кой знае колко дълга сянка на пазарите. S&P 500 в крайна сметка отчете нов рекорд, а FTSE All World index се повиши с 18% от най-ниското ниво, достигнато през февруари, изтъква изданието.

Една от очевидните причини за кратковременните шокове на пазарите е експанзивната парична политика на централните банки, макар и редица анализатори да вярват, че лимитът й вече е достигнат.

И така – добре дошли в инвестиционния свят, който се намира в силно земетръсна зона, посочва изданието. Пазарните трусове са вече рутина и малцина мислят, че някога ще се случи наистина голямо земетресение. Тестването на устойчивостта на пазарите обаче изисква съвсем различен подход в сравнение с този от кризата през 2008-2009 г., пише още в анализа.

Осемте години на строги икономии и продължителен спад на лихвите и доходността по държавните облигации не успяха да осигурят устойчив икономически растеж. Оттук трябва да се търси и произхода на популистките политики на фона на постоянните призиви за фискални стимули. Канада например се ориентира в тази посока, каквато заявка дава и кандидатът за президент от Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп.

В същото време пример за разнообразни експерименти през последните две десетилетия е Япония, където се разгорещява дебата за т.нар. “хеликоптерни пари” - бюджетният дефицит се финансира от постоянно нарастване на паричната база на централната банка, а не чрез държавни облигации.

От 160 мениджъри на различни инвестиционни фондове, анкетирани от Bank of America Merrill Lynch този месец, 39 на сто смятат, че в следващите 12 месеца ще има нови парични стимули.

Същевременно за по-широката глобална икономика фискалните стимули чрез разходи за инфраструктура, ваучери за потребителите и/или някаква комбинация от намаляване на данъците би имало по-голям ефект върху растежа и ръст на инфлационните очаквания, посочва се в анализа на изданието. Анализатори пък се питат колко още стимули ще са необходими, за да бъдат убедени инвеститорите, че сегашната политика изобщо работи.

Заради ниската доходност от акциите и облигациите през последните години големите институционални инвеститори изливат милиарди в алтернативни активи и драстично увеличават портфейлите си от инструменти с фиксирана доходност. Резултатите – евентуално затягане на паричната политика и знак за разхлабване на строгите икономики ще предизвика паническо бягство от онези икономически сектори, които в момента се представят най-добре.

Точно това може да е шоковото събитие, което да предизвика дългосрочна буря на пазарите, заключава изданието.

Поне засега промяната на посоката от парични към фискални мерки за подкрепа на икономиката изглежда само на думи. Не може да се изключи напълно обаче масово излизане от доходните инвестиции, към които в момента всички се стремят.  Тогава можем само да се надяваме, че пазарите отново изпитват поредния си тремор, а не са разтърсени от голямо земетресение, пише изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

75
rate up comment 5 rate down comment 4
komisarq
преди 7 години
Давай и другите "никове" да записвам, че да ти прескачам словоблудството и да се съсредоточа върху някой ценен коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 4 rate down comment 4
komisarq
преди 7 години
В главата има мозък, който се грижи за доста неща, включително и за правопис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 4 rate down comment 4
komisarq
преди 7 години
В главата има мозък, който се грижи за доста неща, включително и за правопис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 6 rate down comment 4
panther
преди 7 години
Партайгеносе брейнфрий, 500 000 избити руснаци дето ги планира по-долу пример за "ново мислене и нов морал" ли трябва да бъдат?Разбитите държави по целия близък изток и северна африка и милионите избити и бездомни и те ли са пример за "ново мислене и нов морал" или и за там руснаците са виновни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 5 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Навлизаме в нова ера на технологии базирани на софтуер и невронни мрежи, нови крипто валути, ново мислене, нов морал....Живота ни ще бъде улеснен от роботи, скоро ще се живее в космоса!!!а тука ЧЕРВЕНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ ЩЕ СА И ЩЕ СИ ОСТАНАТ, НЕ РАЗВИТИ И НЕ ОБРАЗОВАНИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ САМО ДЕТО ПОЧВАТ ДА ПРЕЧАТ. НО ТАКА ЩЕ САБОТЬОРИ СА,ВЪОБЩЕ НЯМАТ ПРЕДСТАВА. ЧЕ НЯМАТ НИЩО В ГЛАВИТЕ СИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 8 rate down comment 2
Тава е
преди 7 години
За да съкратя обема на коментарът си правя следните уговорки, лесно доказуеми за средно образован човек : 1,политическата олигархия и административната власт, представляват едната страна-ЖИТИЕТО; 2. религията с институциите си и финансовата олигархия представляват втората страна-БИТИЕТО. Боричкането за надмощие между ЖИТИЕТО и БИТИЕТО пораждат СТОПАНСКИ кризи, някой път катастрофални. В борбите си двете имат преплетени връзки и общи интереси, което ги прави трудно разбираеми за масите хора, защото те "работят" за себе си , а не за масите. В исторически план това обяснява драматичните събития за хората от древен Египет да момента.За да има постоянен възход за Човечеството трябва да порасне и укрепи третата СИЛА. Коя е тя? Това сте Вие обикновени хора, еволюирали 2.5 милиона години като единственото същество с ВТОРА сигнална система, нужни един другиму.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 6 rate down comment 2
panther
преди 7 години
Партайгеносе брейнфрий измисли вече плана за операция Барбароса...Хер брейнфрии, прочетете малко история за съдбата на предния такъв план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 9 rate down comment 3
balkando
преди 7 години
Краят на безкрайните стимули, естествено е просто хипотеза за разсъждения. Печатниците няма да спрат, докато не остане само една. Тогава ще е интересно, но то е някъде в далечното далечно бъдеще. Засега всички печатат, защото друг начин да си повишават лесно конкурентноспособността, няма ! С малки изключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 9 rate down comment 12
ТИМ
преди 7 години
КАКВО ХЕХЕ???? Всичките неща дето ти ги е написал .. са верни, ти ДАДЕ ЛИ НЯКЪДЕ ФАКТИ??? КАКВО ТИ РАЗБИРА НА ТЕБЕ ГЛАВАТА ОТ ПАЗАРИ, ФИНАНСИ И ПОЛИТИКА ???? НЯКАКВИ ПРАЗНИ ЛОГИКИ??? НЕ Е ЛИ ТАКА ??? ДОЛУ СИ ЛИЧАТ, така ли е ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 13 rate down comment 7
abdul
преди 7 години
Хехеххе :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още