IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилността се завръща, доходността по 10-годишните ни ДЦК намалява

На проведения днес аукцион тя е 6,15% и министърът на финансите не е отказал класиране на офертите, както направи преди месец

17:54 | 28.06.10 г. 7
Стабилността се завръща, доходността по 10-годишните ни ДЦК намалява

Среднопретеглена доходност от 6,15% е постигната на проведения днес аукцион за ДЦК със срочност 10 години и шест месеца, съобщи БНБ.

Това е с 23 базови точки под реализираните 6,38% среднопретеглена доходност в търга преди два месеца на 26 април 2010 г. и под поисканата доходност между 6,6% и 7,4% на аукциона на 25 май 2010 г., които доходности не удовлетвориха министъра на финансите и той отказа аукциона.

Подобрението е факт, въпреки че на 10 юни правителството реши да повиши бюджетния дефицит за 2010 г. до 4,8%, като според финансовия министър Дянков това е "презастраховане" и, ако всичко с икономиката се развива добре, дефицитът може да бъде и под 3%.

Традиционно БНБ съобщава резултата от аукциона на следващия ден в 12 ч., но добрата новина днес е поднесена изпреварващо.

На 26 май 2010 г. пък отказът от аукциона бе официално оповестен с около час и половина закъснение.

Пласираните днес книжа са за 45 млн. лв. номинал, което е най-голямата левова емисия от началото на 2010 г.

В аукциона са участвали 11 първични дилъри на ДЦК, колкото участват обикновено.

Отказването на аукцион по принцип се приема като лош сигнал от инвеститорите, защото така са действали в Румъния преди да поискат пари от МВФ, а също и в Гърция, преди „да си признаят“ за кризата и да поискат външна помощ. От друга страна обаче, Министерството на финансите може да си позволи да не се финансира при неизгодни за държавата условия, тъй като има няколко милиарда лева фискален резерв.

Проблемите на търговете за ДЦК започнаха още на проведения на 10 май 2010 г. аукцион за петгодишни книжа, когато бе реализиран широк спред от близо 20% между минималната и максималната доходност по класираните оферти, съответно 4,24% и 5,3%.

На 3 май 2010 г. точно в деня на аукцион за 7-годишни ДЦК правителството обяви бюджетен дефицит от 1,67 млрд. лв. за първите три месеца на 2010 г., а на следващия ден побърза да успокои пазарите с обявяването на излишък от 213 млн. лв. за април (по предварителни данни).

На 9 април 2010 г. правителството реши да ревизира бюджетите за 2008 и 2009 г., като значително увеличи дефицитите в тях до 3,7% за 2009 г. (от 1,9%), което показа, че страната се е справяла по-зле от обявеното и увеличи исканата от инвеститорите доходност по ДЦК. Впоследствие Европейската комисия съобщи, че дефицитът за 2009 г. е увеличен до 3,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
http://***.investor.bg/forum/showthread.php?t=11586Румъния посегна на приходите в частните пенсионни фондове, намали ги 5-кратноДа не им е обещал нещо подобно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Истината е, че усилено се шушика, че от ГОРЕ са казали на ПФ-тата да купят тези ДЦК, че със закон ще им...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
INSIDER-A
преди 13 години
В жестока грешка си пич. Именно от това следва, че Дянков е направил много добре като канселира търга, защото сега продаде дълг доста по-евтинко и ни спести пари като данъкоплатци. Бива мрънкане ама и на черното бяло взехте да казвате. Станишев се избабанил на телевизията тази вечер да ни обяснява как дълга за АЕЦ Белене не бил изтеглен от държавата а от Националната електрическа компания (демек НЕК), сиреч няма пак ние да го връщаме. Комунтиста където и да го хванеш сто тояги на голо са му малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
А заглавието на статията по тази логика какво е - бичо говорене ли?Или за 0.23% по-нисък лихвен процент вече обявяваме че стабилността се е завърнала, още повече след новия дефицит 4.8% планиран, който вероятно ще бъде надвишен (съдейки от досегашните грешни прогнози на финансовия министър). А това тук е показателно - http://***.investor.bg/news/article/100157/339.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Може МФ да си ги е купило само, казвате?твърдението ви е част от т. нар. мечо говорене. От него ясно се вижда че сме в мечи пазар. Ако пазара беше бичи, коментарите щеше да са "Да точно така, ще падне до 1% доходността, ние сме по-добре от Германия". Но сега мечото говорене е в сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
swot
преди 13 години
само дето хората не знаят, че това е уговорка за тази доходност и натиск от фин. министерство:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Хепиендкрая на света се отлага отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още