IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в потребителското доверие нанесе тежък удар на щатската борса*

Силно зависимата от потребителските разходи американска икономика се изправи пред мрачни перспективи. S&P 500 стигна най-ниско ниво за 2010

23:05 | 29.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Спадът в потребителското доверие нанесе тежък удар на щатската борса*

Със значителни загуби завършиха американските индекси борсовата сесия във вторник.

Понижението беше предизвикано от данните за потребителското доверие в страната, което показа по-голям спад за юни спрямо очакванията на пазарните експерти.

„Дори и технически рецесията да приключи миналото лято, потребителите остават притеснени за работните си места и бъдещите си доходи, въздържат се от покупки, които биха допринесли за устойчив растеж на БВП”, коментира пред MarketWatch Дан Грийхаус, главен анализатор към инвестиционната компания Miller Tabak.

Неговите думи се потвърждават от статистиката за доверието на американските потребители през този месец, което пада след три поредни повишения. Според индекса за доверието на бизнес организацията Conference Board понижението е доста рязко – до 52,9 пункта спрямо 62,7 пункта през май.

Очакванията на повечето икономисти бяха за стойност от 62 пункта за юни.

От организацията посочват, че основната причина за спада е именно неяснотата за бъдещето на трудовия пазар. Докато не се забележи трайно възстановяване на този пазар, едва ли може да се очаква подобрение и в потребителското доверие, съответно и в потреблението, смятат анализаторите.

Борсовата сесия в Ню Йорк завърши за Dow Jones Industrial Average със срив от 2,64 на сто до 9871 пункта, S&P 500 падна с 3,1 на сто до най-ниското си ниво за тази година - 1041 пункта, а Nasdaq Composite отбеляза загуба от близо 3,9 на сто до 2135 пункта.

Отделен доклад показа по-рано през деня, че жилищните цени в Щатите са нараснали по-силно от очакваното през април на годишна база, но тези данни оказваха слабо влияние на пазара, още повече че и в недвижимия сектор прогнозите за бъдещето остават несигурни.

Мрачни настроения имаше и по време на европейската търговия, като загубите на основните индекси на Стария континент бяха с между 3 и 4 на сто.

Сред големите губещи се наредиха акциите от банковия сектор поради опасения за финансовите институции в Испания, които съвсем скоро ще спрат да се ползват от преференциално финансиране от Европейската централна банка. Големите банки продължават да лобират  за непрекъсване на финансовия механизъм, чието спиране би ограничило значително паричното предлагане на банковия пазар, но засега опитите да се повлияе на ЕЦБ са неуспешни. 

*Актуализирано към 23:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
какво значи "въздържат се от покупки, които биха допринесли за устойчив растеж на БВП" нали след като започнат да купуват като обезумели пак ще се влезе в спиралата на нова криза. По добре да се научат да живеят по пестеливо, според възможностите си и с идея за бъдещето, а не да се напреварват с кризите на капитализма. Що за *** са тия американци не мога да разбера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още