IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната актуализация – скука в залата, Дянков мълчи

Опозицията иска пари срещу комарите и повече за културата

13:11 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бюджетната актуализация – скука в залата, Дянков мълчи

Повече от 3 часа продължи дебатът по актуализацията на Бюджет 2010 на второ четене само по първата му точка, тоест без да е имало гласуване.

Освен лекото освежаване в началото на днешното заседание – спорът по въпроса в хиляди, милиони или милиарди да четем числата в бюджета, останалата част протече „вяло” и според парламентарните журналисти, и според депутатите, които не се задържаха дълго в залата, предаде Dnes.bg.

Единственият партиен лидер, който взе думата, беше съпредседателят на Синята Коалиция Мартин Димитров (СДС), определил актуализацията като "пир по време на криза".

Изказването му обаче предизвика по-скоро политически спор, отколкото такъв по същество – за актуализацията на бюджета.

БСП и ДПС попитаха Димитров защо, след като е срещу бюджета, групата му го е подкрепила на първо четене.

„Няма по-голямо политическо унижение от това да не знаеш дали си управляващ или опозиция. Но ви съветвам – изпийте си чашата докрай и подкрепете този бюджет”, заяви Драгомир Стойнев от „Коалиция за България”.

Тук Димитров влезе в ролята си на партньор на ГЕРБ и припомни, че управляващите трябва да се справят с тежкото наследство от тройната коалиция.

Още по-образен беше Асен Агов от ДСБ. Според него „държавата се е превърнала в отпуснато, затлъстяло същество, на което всички данъкоплатци плащаме издръжката”.

Депутатът още веднъж повтори тезата на партията му за разходите, които трябва да бъдат съкратени – от подслушване, социални осигуровки за държавните служители, заместник областни управители.

„Половината заместници на губернаторите в България трябва да бъдат уволнени и това ще спести над 1 милион и 200 хиляди лева“, аргументира се Агов.

Мая Манолова от „Коалиция за България“ пък се хвърли в защита на общините. Според нея до края на годината те ще натрупат задължения от над 1 милиард лева.

Намаляването на парите за тях може да ги докара до фалит според соцдепутата. Общините няма да могат да усвояват пари по европейски проекти и ще съкратят администрацията си почти наполовина, прогнозира Манолова.

Освен за комарите и общините, „Коалиция за България” реши да защити и културата по време на криза. Стефан Данаилов се обърна с молба към финансовия министър Симеон Дянков да не намалява толкова разходите за ведомството, на което доскоро беше шеф.

Около 1,5 милиона лева са необходими само за да работи нормално академията за изкуства, в противен случай ще бъдат затваряни ателиета.

Петър Курумбашев пък посочи сума – 2 милиона лева. Иначе филми като „Мисия Лондон” няма да има повече, прогнозира младият депутат.

Симеон Дянков обаче отговори на всички критики и молби с мълчание.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още