IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земевладелци и еколози в борба за горите на Амазония

Подготвян закон в Бразилия предизвиква ожесточени полемики около опазването на горите и възможността за ползването на земята им за земеделски нужди

12:09 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Земевладелци и еколози в борба за горите на Амазония

Земеделски производители и защитници на околната среда влязоха в остри противоречия в Бразилия по повод ново законодателство, което силно отслабва позициите на борещите се срещу изсичането на горите в Амазония, предаде АФП.

Реформата, която изправя едни срещу други едрите земевладелци и еколозите, вече мина пред комисия на Камарата на депутатите и се очаква да бъде одобрена окончателно след парламентарните избори през октомври.

„Новият закон е ужасяващ – амнистира престъпленията срещу околната среда и нарушава международните ангажименти на бразилското правителство да намали темповете на изсичане на горите с 80% до 2020 г.“ Това коментира пред агенцията Адалберто Верисимо, експерт от Imazon – основана през 1990 г. неправителствена организация за опазване на Амазония.

Сега действащото законодателство в областта, в сила от 1965 г., ограничава използването на земите за земеделски нужди, задължавайки собствениците на гори да запазват част от тях незасегнати, като тази част е до 80% в Амазония, както и да се грижат за опазването на чувствителни зони като речните брегове например.

Предвидената от реформата амнистия за тези, които незаконно са унищожавали гори до юли 2008 г., буди най-големи полемики.

„Тази реформа не е амнистия, това е адаптиране на закона, за да може той да бъде спазван“, казва депутатът Алдо Ребело, подчертавайки, че 90% от собствеността (на земи) в Бразилия не отговаря на изискванията на закона за горите.

„Ако спазваме изискванията на сегашния закон за горите, ще внасяме ориз от Китай, където няма и метър земя под защита“, пък посочват представители на земеделците. Според тях Бразилия, която е голям износител на хранителни продукти, има нужда от повече обработваеми площи.

Според Лаура Антониази от института Icone, специализиран в изследвания в земеделския сектор, приоритет и за земеделци, и за еколози би трябвало да бъде „регулирането на ситуацията с всички видове собственост, защото има юридическа неуредица, която поражда голяма несигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още