IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от САЩ и Китай понижиха цената на петрола*

Силното поевтиняване на долара не успя да спре спада в цената на петролните фючърси

09:12 | 16.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Данните от САЩ и Китай понижиха цената на петрола*

Цената на петрола завърши със спад втора поредна сесия и продължава да върви надолу по време на днешната електронна търговия в Азия, след като икономическите данни от тази седмица показаха спад на темповете на растеж на китайската икономика и на производствения сектор в САЩ.

Китай и САЩ са двете страни с най-голямо потребление на енергийни суровини в света.

Американският лек суров петрол с доставка през август губи 0,3% до 76,36 долара за барел по време на днешната електронна сесия в Азия. Той завърши вчерашната сесия с понижение от 42 цента, или 0,6%, до 76,62 долара за барел. Цената му варираше в интервала от 75,33 до 77,66 долара за барел, предаде Ройтерс.

Междувременно петролът сорт брент поевтинява с 0,4% до 75,82 долара за барел. Вчерашната сесия му донесе спад от 0,8% до 76,19 долара за барел.

Доларовият индекс, който следи курса на долара срещу шест основни валути, се понижи с 1,1% до 82,52 пункта в четвъртък и продължава да върви надолу днес. Поевтиняването на щатската валута обаче не успя да спре спада в цената на петрола.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви през тази седмица, че очаква търсенето на петрол да нарасне с 1,2%, или малко над 1 млн. барела на ден, през следващата година.

Нейните анализи показват, че съществуващите и новите запаси от суровината ще покрият очакваното увеличение в нейното търсене.

От Международната агенция по енергетика (IEA) съобщиха малко по-рано през тази седмица, че очакват търсенето на петрол да се увеличи с 1,6% в рамките на следващата година.

Цената на енергийната суровина заседна в интервала от 70 до 80 долара за барел през последните седмици в очакване на нови признаци, които да покажат посоката на глобалната икономика.

В сравнение с нивата си от миналия петък петролът е поскъпнал с близо 1%.

* Актуализирано към 9:10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
"Енергийната суровина". каква нелепост.Суровина е за химията. И, в това си качество, е незаменим нефтът.Всичко през ауспуха.Докога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още