IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечното кредитиране във Великобритания намалява

Броят на одобрените ипотечни заеми падна до най-ниското си ниво за последните пет месеца

12:42 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ипотечното кредитиране във Великобритания намалява

Броят на новите заеми за покупката на жилище, одобрени от британските банки през миналия месец, се понижи неочаквано, връщайки се на нивата си от началото на тази година.

Шестте най-големи банки в страната са одобрили 48 хил. ипотечни кредита през юни спрямо 50 хил. през май. Това показа последното проучване на пазара на кредитиране в страната на Английската централна банка. Броят им е най-ниският за последните пет месеца.

От доклада става още ясно, че банките очакват спад на кредитирането през третото тримесечие на фона на мащабните съкращения, които правителството на Дейвид Камерън обяви, че ще извърши в разходите на държавата.

Това ще изправи пред ново предизвикателство нестабилната британска икономика и кара потребителите да бъдат предпазливи при кандидатстването на нови заеми. Това се видя и в последните данни за цените на жилищата във Великобритания, които показаха понижена активност от страна на купувачите.

През юни британското правителство обяви, че планира да прибегне до най-радикалното съкращаване на своите разходи в следвоенния период, след като публичният дълг на страната се извиси до невиждани в историята й нива.

Отделни данни на Британския статистически офис днес показаха, че нетният дълг, натрупан в публичния сектор на Великобритания до края на юни, възлиза на близо 64% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната спрямо съотношение от 57,3% преди година.

Стойността на нетният дълг е близо 927 млрд. паунда в сравнение с 797,5 млрд. паунда през юни 2009 г. Само в рамките на юни дефицитът в публичния сектор на страната е възлязъл на 14,5 млрд. паунда. Това все пак се оказа леко под миналогодишната стойност на отрицателното салдо от 14,7 млрд. паунда.

Сумата представлява разлика между приходите и разходите на държавните компании, правителството и местните власти.

Курсът на британската лира се понижи след разочароващите данни за кредитирането и публичния дълг и към 12:30 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5231 долара спрямо 1,5275 долара преди час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още