IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димана Ранкова спря тръгналата търговия с акции на Енергони АД

На 8 юни предишният заместник-председател на КФН допусна Енергони до търговия въпреки одиторските противоречия

15:24 | 23.07.10 г.
Димана Ранкова спря тръгналата търговия с акции на Енергони АД

Димана Ранкова, новият заместник-председател на КФН, спря търговията с акции на Енергони АД със свое становище, съобщиха от комисията. Причината е, че не са изпълнени двете условия за старт на търговията, отправени от предишния заместник-председател на КФН Ралица Агайн.

Двете условия в решението от 16 април бяха, че одитът, назначен с решение на комисията от 26 март, трябва да приключи с одиторско мнение без забележки, или Енергони трябва да представи коригирани финансови отчети в съответствие с одиторското мнение.

На 8 юни тази година Кирил Желев в качеството си на член на КФН заместващ заместник-председателя Ралица Агайн разреши допускане до търговия, въпреки че "назначеният независим одит, извършен от Ърнст и Янг Одит ООД е приключил с отказ за изразяване на мнение от страна на одитора, поради невъзможност същият да получи „достатъчни и уместни одиторски доказателства, които да послужат за база за изразяване на одиторско мнение...“

Последната сделка с акции на дружеството е от 11 юни 2009 г.

На 1 юни в КФН е бил представен междинен финансов отчет на Енергони към 31 май 2010, одитиран от регистриран одитор Марко Петров Терзийски, който е заверил отчета на дружеството без забележки.

Очевидно са налице разнопосочни одиторски заключения относно финансовите отчети на Енергони, се казва в прессъобщението.

Това се отнася и за патентования „Метод за изграждане на вятърна електроцентрала”, оценен на 547 хил. лв., за който нито Патентното ведомство, нито Камарата на независимите оценители са изразили готовност да се ангажират с мнение относно достоверността на извършената оценка.

В същото време Енергони разпространи чрез БФБ информация, че е уведомено за ангажимент на стратегически инвеститори от Евроепйския съюз и САЩ да закупят акции на дружеството, след като то бъде реално допуснато до търговия на БФБ.

В средата на май Съветът на директорите на Енергони взе решение да сключи договор за съставяне на проспект за увеличение на капитала на дружеството до 1 млрд. лв. с инвестиционните посредници Мак Кап АД и КВС България.

В края на миналата година капиталът на дружеството бе увеличен от 250 хил. лв. на 547,6 млн. лв. поради осъщественото преобразуване чрез вливане на Роял Ресортс АД и Роял Инвестмънт ЕАД в Енергони АД.

През юни миналата година гръцката компания майка на Енергони обяви, че смята да инвестира 160 млн. евро във ветроенергиен парк в България. Проектът трябва бъде с мощност от 100 мегавата.

От компанията казаха, че 137 млн. лв от необходимите инвестиции ще бъдат предоставени чрез собствени средства, а останалото – от инвеститори. Проектът се очакваше да бъде стартиран през ноември, а строителните работи да продължат около година.

Наред с това Енергони възнамерява да инвестира 10 млн. лв. в изграждането на фабрика за бутилиране на минерална вода.

Свързани компании:

Енергони АД(2EL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още