IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече е легално да хакнете своя iPhone

Тези, които хакват телефоните си, няма да са заплашени от легални санкции, но производителите ще запазят правото си да ограничават тази практика с технически средства

14:29 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Вече е легално да хакнете своя iPhone

Потребителите на iPhone вече могат съвсем легално да хакват телефоните си и да инсталират приложения, които не са свалени от легалния разпространител на екстрите за телефона App Store на Apple, съобщава CNN Money.

Щатската администрация за защита на авторските права е приела няколко нови изключения от закона за авторските права в интернет (Digital Millennium Copyright Act). Едно от тях ще позволи на потребителите на мобилни телефони легално да проникват в софтуера на телефоните си и да инсталират приложения, които не са оторизирани от производителя. Новите правила ще бъдат публикувани на 26 юли, четвъртък, във Федералния регистър.

Хакването на iPhone и инсталирането на приложения, които не се предлагат в App Store на Apple, е гореща тема още от появата на телефона на пазара. Технически, Apple имаше право да иска налагането на глоба в размер на 2 500 долара на всеки потребител, който нарушава закона, забраняващ „заобикалянето на технически мерки“, контролиращи достъпа до изделия, защитени от авторски права. В случая това е операционната система на iPhone – iOS.

Apple никога до сега не е поискал на практика да бъде глобен потребител на iPhone, но се опита да запази това свое право и миналата година подаде възражение в Бюрото за авторски права срещу отмяната на тази клауза.

Решението на администрацията означава, че тези които хакват телефоните си, няма да са заплашен от легални санкции, но и че производителите на устройствата ще запазят правото си да се опитат да попречат на тази практика с технически средства. Обикновено Apple анулира гаранцията за хакнати iPhonе апарати. Според компанията проникването в iPhone може да доведе до бъгове и технически проблеми.

„Целта на Apple винаги е била всеки наш потребител да се наслади максимално на своя iPhone, а ние знаем, че хакването на телефона може чувствително да влоши това изживяване“, каза говорител на компанията по повод решението Бюрото за авторски права. „Огромното мнозинство от потребители не хакват своите iPhone апарати“.

Организацията за авторски права потвърди и разшири и решението си от 2006 г., което позволява на потребителите да хакват телефоните си, за да преминават от един мобилен оператор на друг.

„Бюрото призна, че основната цел на заключването на телефоните е обвързването на потребителите към техните мобилни оператори, а не защита на авторските права“, казва Дженифър Граник от лобистката група Electronic Frontier Foundation.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още