IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата криза вече е на 3 години, наближава ли краят?

На 9 август 2007 година BNP Paribas спря тегленията от три фонда, с което сложи началото на финансовия срив

15:30 | 09.08.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Финансовата криза вече е на 3 години, наближава ли краят?

Преди точно три години, на 9 август 2007 година, френският банков гигант BNP Paribas обяви, че спира обратните изкупувания от три от взаимните си фондове. Така бе сложено началото на кредитната криза, припомня CNBC.

Колапсът на американския пазар на високорискови ипотеки и ефектът върху ипотечните облигации предизвика серия от кризи, които бяха на косъм да срутят глобалната икономика. Три години по-късно светът остава обвит в неяснота. Безпрецедентните действия на водещите централни банки и правителствата по целия свят предотвратиха срив на глобалната икономика, но според анализатори изходът от кризата все още е далеч.

„Кризата ще свърши тогава, когато банковото кредитиране се върне на нормалните си нива, акциите поскъпнат, а рискът се понижи. Това все още не се е случило“, коментира Брендън Браун от Mitsubishi UFJ Securities за CNBC.

„Основният проблем е, че количественото улесняване се оказа непродуктивно. Централните банки спряха цените от пропадане. Когато цените падат, хората купуват и с действията си централните банкери застанаха на пътя на възстановяването“, смята той.

Банковата криза далеч не е свършила, смята и Робин Бю от Economist Intelligence Unit. “Съществува краткосрочна нужда да се гарантира, че банките няма да поемат рискове, които могат да предизвикат проблеми, както и дългосрочна нужда банките да започнат да кредитират малки и средни по размер бизнеси“, посочва той.

Глобалната търговия е нараснала силно спрямо разгара на кризата и компаниите предприемат корективни действия спрямо запасите от продукция. Това подобрява резултатите им, казва Бю.

„Важно е да не се гледа мрачно на ситуацията, тъй като възстановяването започва в богатите страни. Има нужда от фискална консолидация, но Китай ще увеличи вътрешното търсене в много други страни по света“, уверен е той.

Въпреки това банковата криза продължава, като пазарът на търговски площи в САЩ изглежда „болен“ заради кредитите на стойност 1,4 трлн. долара, падежиращи между 2011 и 2014 година, и липсата на кредитополучатели, каквато е имало в Япония през 90-те, смята той.

Колкото и лошо да изглеждат нещата обаче, най-големите 150 банки в света вече са вън от кризата, уверен е Ралф Силва, банков анализатор и директор на Silva Research Network.

“Най-големите 150 банки в света изхарчиха огромни суми, за да излязат от кризата, но големите проблеми остават за по-ниските звена на хранителната верига. Силно се притеснявам за банките между местата 300 и 1000 в глобалната класация. Там няма прозрачност и нивата на задлъжнялост са проблем. Ако има проблеми, те ще са там“, уверен е специалистът.

В резултат на финансовата криза изчезнаха два от символите на американския инвестиционен пазар – Lehman Brothers и Bear Stearns, множество компании бяха национализирани, а проблемите заляха Европа и Азия, където също имаше големи преструктурирания, фалити и национализации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
theforce
преди 13 години
Защо трябва Германия, Китай и Япония да внасят повече? Защо търговските дисбаланси да са били причина за кризата?И какъв точно е паралела с гърците не ми стана ясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
theforce
преди 13 години
Защо трябва Германия, Китай и Япония да внасят повече? Защо търговските дисбаланси да са при
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
net_spy
преди 13 години
дори да има добро развитие - ръстове на борсите, стабилизиране на икономиките и имотите, дисбалансите остават! трябват фундаментални промени в банковия сектор, в търговията с деривати, а що се отнася до ЕС - обща фискална политика. Защото едва ли спазващите правилата с такава охота ще плащат за проблемите на слабите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
То може да е полезно да се говори оптимистично, но едни от големите причини за кризата - търговските дисбаланси си стоят и нищо не се е променило. Ще ми се да видя как ще стане това Германия, Китай и Япония да започнат да внасят повече, а другите да изнасят. Това ми се вижда непостижима цел. В това отношение Гърция ще е много ценен (почти лабораторен) експеримент - задлъжнялостта е до тавана, социалния натиск е голям и правителството наистина не може повече да отлага решаването на проблемите. Ще бъде интересно да се наблюдава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
kravata_mu
преди 13 години
ЧРД, кризо! Да си ходиш вече :) Ние май излизаме от тебе вече, да знаеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още