IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечните измами на Острова растат

Общо 21 дела за ипотечни измами на стойност 96 млн. паунда са заведени през първото полугодие във Великобритания

14:34 | 09.08.10 г.
Ипотечните измами на Острова растат

Заведените дела за ипотечни измами във Великобритания са нараснали през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2009, сочи проучване, цитирано от Financial Times.

През периода са заведени 21 дела за ипотечни измами на обща стойност 96 млн. паунда, според проучването „Барометър на измамите“ на KPMG, спрямо 18 дела на стойност 24 млн. паунда за същия период на 2009 г. За цялата 2009 година са регистрирани ипотечни измами за общо 77 млн. паунда.

Ипотечните измами са формирали над половината от всички измами срещу финансовия сектор за този период.

Разкриваемостта на ипотечните измами в страната нараства, тъй като застоят при жилищните цени и икономическото забавяне допринасят за откриването на заеми, които са били получени чрез фалшифицирана информация.

Едно от най-големите дела тази година – на стойност 50 млн. паунда, включва двама адвокати, които са обвинени за измами, свързани с ипотеки върху бизнес имоти.

Друг случай е на брокер на имоти, който е бил осъден на шест години затвор, защото се е опитал да получи с измама ипотека за 2 млн. паунда, след като откраднал самоличността на двама собственици.

Хитеш Пател, партньор в KPMG Forensic, казва: „Фактът, че все повече ипотечни измами стигат до съда, е слабо успокоение за сектора на финансовите услуги. Това е наследство за банките от годините преди рецесията, когато цените на имотите растяха... Банките се надяват, че са открили по-голямата част от заемите, получени с измама. Тенденцията обаче остава растяща и може да измине още известно време, преди да видим пика.”

„Барометърът на измамите“ на KPMG следи големи съдебни дела за измами с обвинения за над 100 хил. паунда в британските съдилища.

Проучването отчита 166 дела на сериозни измами през първата половина на годината, което е най-големият брой за шестмесечен период в 22-годишната история на проучването.

Делата са на обща стойност 608,5 млн. паунда, с 4,3% по-малко от същия период на 2009 г., но данните за миналата година са завишени заради единично дело на стойност 200 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още