IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Европа се стабилизира, но на високи нива

Безработицата в България остава малко над средното за ЕС ниво, като през юли според Евростат е 9,7%

13:15 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Европа се стабилизира, но на високи нива

Безработицата в еврозоната се задържа на рекордното за последните 12 години равнище от 10% за пети пореден месец през юли, след като заетостта в Германия и Австрия се увеличи, докато безработицата в Гърция, Испания и Ирландия продължи да расте, отразявайки икономическите различия между страните в еврозоната.

За страните от Европейския съюз (ЕС) нивото на безработица остава 9,6% за шести пореден месец, като към края на юли близо 23,06 млн. души са били регистрирани към Бюрата по труда като активно търсещи работа. От тях 15,83 млн. души са от 16-те страни от еврозоната, показват днешните данни на Евростат.

През последните 12 месеца безработните в ЕС са се увеличили с 1,11 млн. души, от които 668 хил. са от държавите в еврозоната. В сравнение с юни обаче броят им се е понижил леко със съответно 45 хил. и 8 хил. в ЕС и еврозоната.

Най-ниско си остава нивото на безработица в Австрия (3,8%) и Холандия (4,4%), докато Испания, Латвия и Естония са трите страни с най-висока безработица в интервала от 18,6% до 20,3%.

Безработицата в България на свой ред остава малко над средното за ЕС ниво, като възлиза на 9,7% през юли, съгласно методологията на Евростат. Данните на Агенцията по заетостта в средата на август показаха, че безработицата в България през юли е била 9,23%.

Предварителните оценки на Евростат за инфлацията през август показаха, че потребителските цени са се увеличили с 1,6% спрямо миналогодишните си нива. През юли индексът на потребителските цени в 16-те страни от еврозоната отчете по-силен годишен ръст от 1,7 на сто.

Целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) е да поддържа годишната инфлация близо до, но под 2%. Подробните данни за инфлацията в еврозоната през август се очакват на 15 септември. В четвъртък тази седмица ще се проведе месечната среща на ЕЦБ, която се очаква да не променя паричната си политика през септември.

Еврото поскъпва за втори пореден ден срещу долара, като напредва с 0,3% днес. Към 13:10 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира на ниво от 1,2697 долара за евро. Еврото е поевтиняло с 2,8 на сто от началото на този месец, след като през юли поскъпна с повече от 4% срещу щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още