IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните икономически данни от Китай повишиха курса на еврото

Разрастването на китайската индустрия и вътрешно потребление върнаха икономическия оптимизъм на финансовите пазари

11:18 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силните икономически данни от Китай повишиха курса на еврото

Данните за повишаващото се вътрешно потребление в Китай, разрастването на индустрията и банковото кредитиране подобриха настроенията на световните финансови пазари в понеделник и дадоха тласък на еврото, което се повишава с близо 1% срещу долара в днешната валутна сесия.

През уикенда Националното статистическо бюро на Китай обяви, че продажбите на дребно в страната са се повишили с 18,4% на годишна база през август при очаквания от икономисти ръст от 18 на сто. През юли търговията на дребно в Китай нарасна със 17,9 на сто.

Засилващото се търсене в Китай е обнадеждаваща новина за финансовите пазари, които разчитат на скока в потреблението на китайското население и това на другите развиващи се страни да поддържа растежа на световната икономика и да компенсира спада в напредналите икономики.

Добри бяха и данните за индустриалното производство, което ускори темпа си на годишен ръст до 13,9% през август в сравнение с 13,4 на сто през юли. Това е най-бързото темпо на растеж за последните три месеца и също надмина пазарните очаквания за увеличение от 13,1 на сто.

В края на миналата седмица стана ясно, че вносът на стоки в Китай е изпреварил износа по темпове на годишен ръст през август. Това е добра новина за китайското правителство, което се намира под натиск да повиши курса на юана, който е фиксиран към щатския долар.

Според международни организации юанът е подценен, което дава на китайските производители нечестно конкурентно предимство.

Отделни данни показаха, че китайските банки са отпуснали нови заеми за общо 545 млрд. юана (80 млрд. долара) през август в сравнение с 533 млрд. юана за юли. Индексът на потребителските цени на свой ред е ускорил темпото си на ръст до 3,5% на годишна база от 3,3% за юли.

Окуражаващите икономически данни от Китай повишиха азиатските индекси, както и курса на еврото по време на днешната валутна сесия. Юанът се повишава с 0,1% до 6,7650 юана за долар, което е близо до горната граница на интервала, заложен от Китайската централна банка.

Към 11: 10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2806 долара, като преднината му възлиза на повече от 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още