IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Спасяването на Европа се проваля

Според специалиста Фед ще понижи прогнозата си за очаквания растеж в САЩ

11:37 | 20.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Спасяването на Европа се проваля

Притесненията за платежоспособността на Европа се усилват, а рискът за Гърция, Ирландия, Португалия и Испания нараства „до опасни нива“, казва Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Co., пише Bloomberg. Финансовата компания управлява най-големия облигационен фонд в света..

„Това, че не успяваме да намалим рисковите спредове означава, че спасяването на публичния сектор не работи“.

Ирландските ДЦК претърпяха рязък спад в края на миналата седмица поради опасения, че банките в страната ще имат нужда от по-нататъшна подкрепа.

Цената на ирландските суапове за защита от фалит се повиши до 422 базисни пункта и е почти 10 пъти по-висока от тази на застраховането на американския дълг. Един базисен пункт означава, че застраховка на 10 млн. евро за пет години струва 1000 евро на година.

Дълговата криза се разпространява из Стария континент от края на 2009 г., след като новоизбраното правителство в Гърция обяви, че бюджетният дефицит на страната е два пъти по-голям от представения от предишната администрация. През април Гърция договори получаването на 110 млрд. евро от ЕС и Международния валутен фонд, след като страната беше изолирана от пазарите.

Според основните брокери на облигации в Германия кризисният момент за най-задлъжнелите страни в Европа вече е отминал.

За две години доходността по облигациите на Гърция, Испания, Ирландия и Португалия ще падне в рамките на около 2,2 процентни пункта над тази на германките ДЦК. HSBC Holdings Plc – най-голямата по пазарна капитализация банка в Европа, Goldman Sachs Group Inc. и Societe Generale SA вече препоръчват купуването на гръцки ДЦК.

Федералният резерв ще понижи прогнозата си за растеж, смята Ел-Ериан. Фед вероятно ще изчака с обявяването на допълнителни мерки за укрепване на икономическото възстановяване, посочва той.

По-бавният от очакваното икономически растеж буди съмнения, че Фед ще удължи програмата си за изкупуване на щатски ДЦК, за да задържи цената на кредитирането ниска. Развитите страни искат да подкрепят икономиките си като оставят валутите си да поевтинеят, допълва той.

Фед ще обяви нови мерки за фискално облекчаване, „но вероятно не на тази среща“, казва Ел-Ериан. „Фед трябва да понижи прогнозата си за растеж и аз мисля, че те ще направят точно това“.

Централната банка ще потвърди решението си да остави лихвените проценти ниски „за продължителен период“, смятат анализатори цитирани от Bloomberg.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Очертават се, май, тежки времена за измислените пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още