IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA продължава експанзията в Сърбия, навлиза и в Индия

Индийският пазар е основна цел на шведската компания, но регулациите в страната са сериозна пречка за навлизане

09:23 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
IKEA продължава експанзията в Сърбия, навлиза и в Индия

Шведската компания за производство на мебели и обзавеждане IKEA обяви сериозни намерения за експанзия. Те предвиждат увеличаването на присъствието на сръбския пазар и навлизане на пазара на Индия.

Експанзията в Сърбия продължава след постигнатото преди седмица споразумение за сътрудничество с най-голямата компания за производство на мебели в страната Simpo. След него шведската компания обяви, че има интерес да продължи да инвестира на сръбския пазар, като смята да отвори и търговски център, съобщава БТА.

Започването на строежа на центъра ще зависи от хода на преговорите за закупуване на терена и темпа на приключване на правно-административните процедури за получаване на разрешение. Планираната инвестиция е за 250-300 млн. евро, която се очаква да осигури и 2000 нови работни места.

IKEA присъства на сръбския пазар от доста време, като си сътрудничи с местните мебелни
производители и чрез директно инвестиране в техните производствени капацитети.

Разрастването на компанията е насочено и към региона на Южна Азия, където се планира удвояване на разходите за производство през следващите три години. Така те трябва да достигнат 1 млрд. евро годишно. Основните усилия обаче ще бъдат насочени към натиск върху индийското правителство за облекчаване на инвестиционния режим в страната, съобщава Wall Street Journal.

Намеренията на IKEA са в Индия да бъдат отворени магазини на компанията, но за момента мениджмънтът се въздържа от това заради местната регулаторна рамка. Тя изисква партньорство с местна компания за създаване на смесено дружество, в което IKEA да притежава най-много 51% от капитала.

Желанието за навлизане в Индия е продиктувано от размера на пазара на мебели, който се оценява на около 380 млрд. долара годишно. Едва 5 на сто от него обаче е организиран в по-големи вериги, докато останалата част е в ръцете на малки магазинчета, посочва вестникът.

С оглед по-лесното установяване на местния пазар IKEA планира да инвестира 125 млн. евро за социални проекти в страната през следващите три до пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още