IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред най-големите бенефициенти на средства от ЕС

Най-големият бенефициент от бюджета на ЕС през 2009 година е била Полша, показва доклад на Европейската комисия

22:47 | 28.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
България е сред най-големите бенефициенти на средства от ЕС

България и Полша са сред най-големите бенефициенти на европейски средства сред страните от Източна Европа през миналата година. Това показа последният доклад на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Испания също е сред най-големите получатели на европейски средства, а Германия е била най-големият нетен вносител на средства в общността, с над 8 млрд. евро на година.

Холандия на свой ред се нарежда сред трите най-големи вносители спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. През 2009 година Хага е платила на Брюксел над 2 млрд. евро, или 0,36% от приходите на страната.

Европейският комисар по бюджета и финансовото програмиране Януш Левандовски, който днес представи бюджетния доклад на Европейската комисия за тази година, изтъкна, че е необходим компенсационен механизъм на големите нетни вносители в Европейския съюз (ЕС), тъй като не бива в бъдеще те да бъдат "големите губещи" в европейския бюджетен баланс.

Най-големият бенефициент от бюджета на ЕС през 2009 г. е станала Полша, предаде ДПА, позовавайки се на доклада на ЕК.

Преди присъединяването на бившите комунистически страни към ЕС, голяма част от европейските средства се отпускаха за най-бедните членки от Южна Европа, в това число Испания, Португалия и Гърция. Това обаче се промени с разширяването на ЕС към Източна Европа през 2004 г.

Според финансовия доклад на ЕК Полша е получила 6,3 млрд. евро от ЕС за 2009 г., или 2% от нейния БВП. Това е рязко увеличение в сравнение с 2008 година, когато европейското финансиране на страната е било само 1,25 на сто от БВП.

Гърция от своя страна е получила по-малко средства, като 6,3-те млрд. евро за 2008 година са намалели до 3,1 млрд. евро за 2009 г.

Испания е получила от ЕС 1,2 млрд. евро през 2009 г. спрямо 2,8 млрд. евро за 2008 година, а средствата за Португалия са намалели от 2,7 млрд. евро на 2,1 млрд. евро.

Всички други страни от Централна и Източна Европа също са нетни бенефициенти за 2009 г., начело с Литва и Естония, при които получените средства са над 4 процента от техния БВП.

Германия е най-големият нетен вносител в реално изражение, с внесените от нея 6,4 млрд. евро в европейския бюджет. В относително изражение обаче страната, която е отделила най-много средства в целия ЕС, е Белгия с 0,49% от своя БВП.

Великобритания, която има специална отстъпка за вноските си в европейския бюджет, плаща значително по-малко от страни с подобни размери като Франция и Италия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Истината е че ако не е Германия, никога нямаше да има ЕС, а ние щяхме да сме много по-зле отколкото сме сега, колкото и да се оплакват насам натам огромната маса от мързеливци в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
Германия си избива вноските в ЕС като крепи икономиката си върху износ към другите страни в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още