IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Гърция са поевтинели с 15% за полугодието

Почти девет от всеки 10 купувачи предпочитат имоти старо строителство

15:14 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата в Гърция са поевтинели с 15% за полугодието

Цените на жилищата в Гърция отчетоха спад от средно 15% за първите шест месеца на годината, сочи нов доклад.

Вследствие на икономическата криза на пазара се забелязва пълна промяна в предпочитанията на купувачите, се казва в проучване на RE/MAX Greece.

Според него броят на купувачите, които се насочват към покупката на жилища старо строителство с по-ниски цени, се покачва.

Почти девет от всеки 10 купувачи през периода са предпочели имоти, построени преди една година или повече.

Общо 43% от купувачите са предпочели да сключат сделка с жилища, които са по-стари от 30 години. За сравнение, делът на тези, които са купили нови имоти, е едва 10%.

Тази тенденция е още по-изразена на пазара в Солун, където 73% от всички купувачи са избрали имот на повече от 30 години, като там е нямало нито една продажба с имоти ново строителство.

Специално при продажбите, осъществени чрез мрежата на RE/MAX в Гърция, броят на сделките с имоти намаля с 11,6% на годишна база поради рецесията, която доведе пазара на имоти до тотално застиване, пише гръцкото издание Imerisia.

Общо 76% от сделките с имоти през първото полугодие на годината са били за жилища, в сравнение с 14% за терени и 10% за бизнес имоти. В района на Атика делът на жилищата е бил 83% от всички продажби.

Най-предпочитани са били жилищата между 70 и 90 кв. м, каквито са закупили 22% от клиентите. Общо 76% от тях са купили имот с площ до 110 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още