IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси завършиха сесията на червено

Общата картина не е изобщо лоша, но за сега няма достатъчно ентусиазъм който да подкрепи пазара, коментират анализатори

18:29 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси завършиха сесията на червено

Европейските индекси завършиха сесията в сряда на червено, поради липса на ентусиазъм сред инвестиционната общност, въпреки данни показващи подобрение на бизнес климата в еврозоната.
Пан европейският индекс Stoxx Europe 600 изгуби 0,51% до 261 пункта.

Търговията днес беше волатилна, като индексите няколко пъти преминаваха от позитивна в негативна територия и обратно. По-рано през деня данни показващи подобрение на бизнес климата в еврозоната не успяха да подкрепят европейските акции, пише MarketWatch.

„Опитваме се да установим каква позиция да заемем. Пазарите са нерешителни“, казва Майк Ленхоф, главен стратег на Brewin Dolphin.

„Като се замисли човек, общата картина не е изобщо лоша, но за сега няма достатъчно ентусиазъм който да подкрепи пазара“, казва Ленхоф. Той допълва, че от техническа гледна точка акциите изглеждат малко надценени.

Междувременно протестиращи заляха улиците в Белгия, Испания, Гърция и още няколко европейски страни, за да изразят несъгласието си с предложени мерки за съкращаване на бюджетните разходи.

В Стокхолм акциите на шведската модна верига H&M се понижиха с над 7%, след като компанията обяви 23% ръст на печалбата си за третото тримесечие, но тези резултати се оказаха под очакванията на пазара.

Британският индекс FTSE 100 се понижи с 0,16% до 5569 пункта, като акциите на Vedanta Resources се понижиха рязко след новини за правни проблеми на компанията в Индия. В финансовия сектор сред губещите беше и Royal Bank of Scotland Group.

Акциите на BP се повишиха след като нефтения гигант обяви планове за реструктуриране на бизнеса си и създаването на нов отдел по сигурността на добива. Днес BP успешно продаде и облигации за 3,5 млрд. долара. „Много инвеститори приемаха аукциона като тест и резултатът е ясен, отново купуваме акции на BP”, казва Крис Пърби от Spreadex.

Сред печелившите се нарежда и Rolls-Royce Group, след като Morgan Stanley повиши инвестиционния рейтинг на компанията.

Във Франция CAC 40 се понижи с 0,67% до 3737 пункта, като сред губещите бяха Alcatel Lucent и PSA Peugeot Citroen.

В Германия DAX 30 изгуби 0,47% до 6247 пункта. Позиции изгубиха Deutsche Bank и Commerzbank AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още