IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията Rapleaf продава лични данни, събрани от приложенията на Facebook

Като комбинира данните от регистрацията във Facebook с друга информация за потребителите, Rapleaf предоставя на рекламните агенции детайлна картина за много потребители

11:35 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Компанията Rapleaf продава лични данни, събрани от приложенията на Facebook

Rapleaf знае името ви, възрастта ви и къде живеете. Компанията знае също адреса на електронната ви поща, вашия доход и кои социални мрежи използвате. Те знаят също какво харесвате и какво не харесвате и при това Rapleaf печели пари, като продава голяма част от тази лична информация на рекламни агенции, пише CNN.

Разбира се, Rapleaf далеч не е единствената компания, която прави това. Acxiom, ChoicePoint, Quantcast, и BluKai, както и много други също събират и продават вашите данни. Google и Facebook, както и други интернет компании също събират информация за вас, чрез която ви изпращат лично насочени реклами.

Rapleaf обаче привлече вниманието на медиите тази седмица, след като Wall Street Journal разкри, че базираната в Сан Франциско компания се е сдобила с лични данни от много от приложенията на Facebook и ги е продала на рекламни агенции, дори за потребители, които изрично са посочили, че искат данните им да останат конфиденциални.

Като комбинира данните от регистрацията във Facebook с друга информация за потребителите, Rapleaf предоставя на рекламните агенции детайлна картина за много от потребителите на глобалната мрежа. В скорошна публикация в блог по проблема, самата Rapleaf определи тази възможност като „сериозен потенциален риск за конфиденциалността на личните данни“. 

Приложенията неволно нарушават условията на Facebook, казват програмисти, а Rapleaf се е озовала в неудобната ситуация да обяснява как опазва личната информация на 400 млн. интернет потребители, като в същото време продава техните профили на рекламните агенции.

Компанията твърди, че не е имала намерение да предостави цялата информация, която на практика е продала.

„Не продаваме данни от Facebook на рекламни агенции“, казва Майкъл Хсу, говорител на Rapleaf. „Тази информация е била изпратена поради техническо недоглеждане, препратените URL адреси са включвали тези данни автоматично“.

Според експерти в областта обаче от Rapleaf не са искрени. Според тях компанията свързва името и електронната поща на потребителите с много профили в социални мрежи, включително Flickr, Friendster, LinkedIn, Twitter, Pandora, Wordpress, MySpace, Bebo, Tribe, Livejournal, Yelp и Amazon, и продава тази информация на трети страни.

„Ако Rapleaf не беше хваната, те щяха да продължат да го правят“, казва Мъри Дженекс, професор от San Diego State University. „Условията за използване на социалните мрежи са много хлабава бариера. Те са сива зона, която компании като Rapleaf се опитват да заобиколят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още