IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой колко и за какво харчи по света за Коледа

Американците няма да се отпуснат в харчовете си и тази година, германците ще отрупат елхите с подаръци, а най-продавани в Швейцария ще са таблетите

10:00 | 26.11.10 г.
Кой колко и за какво харчи по света за Коледа

Най-продаваните коледни подаръци в Швеция тази година изглежда ще бъдат таблет компютрите, съобщи ДПА.

Шведският институт за изследване на търговията за 23-ти път представя прогнозите си за най-продаваните стоки около Коледа.

"Таблет компютърът покрива всички критерии, на които трябва да отговаря коледният подарък", посочва Лена Ларсон, главен изпълнителен директор на института.

Устройството отразява засилващата се тенденция към мобилност и постоянна връзка с интернет. Много хора използват този тип компютри, за да четат мейли, да се включват към социалните мрежи и да играят различни игри, независимо къде се намират, отбелязва институтът.

През последните години в списъка на експертите попадат стоки като устройства за глобално позициониране (GPS), аудиокниги и комплекти за покер.

През 2008 г. за най-популярен подарък бе определен ваучерът за услуга или събитие, а миналата година на първо място бяха гумените постелки за йога.

Очаква се през предстоящия сезон на коледните покупки продажбите на дребно да достигнат 64,7 млрд. шв. крони (9,3 млрд. долара), което е повишение с 3% спрямо миналата година, отбелязва институтът.

Средно за човек в страната се харчат по 6900 крони (992 долара), допълват експертите.

В Германия също очакват ръст в покупките за коледните и новогодишни празници. Изследване на института за маркетингови изследвания GfK Group, цитирано от Finchannel, показва, че под много елхи тази година ще има купища подаръци, а 93% от немците планират да похарчат средно 245 евро за коледни изненади.

Очакванията на търговците са тази година продажбите за празниците да достигнат близо 14 млрд. евро. Стоките, които се очаква да бъдат с пик в продажбите, са книги, дрехи, аксесоари и играчки.

Независимо, че светлината в тунела на кризата за американците вече се вижда и тази година те разполагат с по-издути портфейли в сравнение с миналата, повечето жители на Новия континент (58%) ще похарчат по-малко за подаръци сега в сравнение с предходната година.

Според доклада на компанията за изследвания и проучвания Rasmussen голяма част от американците ще изберат някакъв специален подарък за близките и приятелите си вместо традиционните картички, докато 13% ще заложат именно на тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още