IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливо начало на сесията в САЩ след коментарите на Бернанке

Цената на златото с доставка през февруари докосна за кратко рекордните 1 420 долара за тройунция

18:23 | 06.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предпазливо начало на сесията в САЩ след коментарите на Бернанке

Борсовата седмица в САЩ започна с леки понижения на водещите индекси, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке коментира през уикенда, че американската икономика расте с темпове, които са на ръба на устойчивия растеж и не са достатъчни, за да се понижи високата безработица.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA отстъпва с 0,1% до 11 371,72 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият S&P 500 губи също 0,1% до 1 223,23 пункта, докато водещият индекс на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, остава почти без промяна на ниво от 2 590,39 пункта.

Според Бен Бернанке могат да минат още четири или пет години преди американската икономика да се върне към по-ниски нива на безработица. Поради това той не изключва възможността за допълнителни финансови инжекции в банковата система чрез покупката на държавни ценни книжа (ДЦК).

Данните за американската икономика ще бъдат по-оскъдни през тази седмица, поради което вниманието на инвеститорите ще се насочи изцяло към дебата за подновяване на данъчните облекчения от ерата на предишния президент Джордж Буш.

По предварителна информация преговорите между двете партии – Демократическата и Републиканската, предвиждат запазване на сегашната данъчна структура за още две години.

Освен това е възможно да се удължи и програмата, в рамките на която безработните могат да получават обезщетения за по-продължителен период. Тази програма на правителството за подпомагане на хората без работа в САЩ изтече през миналата седмица.

Сесията в петък завърши с повишения на индексите въпреки данните за незначителното увеличение на новите работни места в американската икономика през ноември.

Цената на петрола се повишаваше до близо 89,80 долара за барел по-рано днес, но поскъпването на долара я понижи с 0,2% до 89,04 долара за барел. Златото с доставка през февруари поскъпва с 0,8% до 1 416,30 долара за тройунция. По-рано днес цената му се повиши до рекордните 1 420 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още