IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ на кръстопът в очакване на данъчни закони

Инвеститорите са надяват евентуалното удължаване на данъчните облекчения в САЩ да тласне индексите до нивата им отпреди фалита на Lehman Brothers

08:52 | 06.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в САЩ на кръстопът в очакване на данъчни закони

Бавните темпове, с които се възстановява американската икономика от кризата, си проличаха отново в края на миналата седмица, когато стана ясно, че едва 39 хил. нови работни места са били разкрити от работодателите през ноември. 

Заради бавното укрепване на икономиката Федералният резерв обяви в началото на ноември, че ще инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система чрез покупки на държавни ценни книжа (ДЦК) до средата на 2011 г. Все повече се засилват очакванията, че следващият ход за насърчаване растежа на икономиката ще дойде от американското правителство.

Най-големи са спекулациите относно данъчните облекчения, приети от администрацията на предишния президент Джордж Буш през 2001 г., пише CNN.

Въпреки лошите данни за заетостта през ноември, щатските индекси се повишиха с повече от 2% през миналата седмица и са близо до най-високите си нива за последните две години. Инвеститорите са надяват, че удължаването на срока на сегашните данъчни облекчения за всички американци може да тласне индексите над тези нива преди края на годината.

Сегашната структура на данъчната система в САЩ изтича в края на 2010. Ако правителството не гласува нейното удължаване преди 31 декември, всички данъчни ставки върху доходите и инвестициите ще се върнат на нивата си отпреди 2001 г..

Републиканците искат сегашните данъчни облекчения да се удължат за всички данъкоплатци. Демократите в същото време настояват да се запазят само за 98% от данъкоплатците, а да се вдигнат за тези 2% от населението, които са с най-високи доходи.

Двете страни преговарят за намирането на общо решение за данъчната политика в САЩ. След данните за повишението на безработицата до 9,8% през ноември вероятността да се поднови текущата данъчна политика на облекчения за още една или две години се увеличава.

Президентът на САЩ Барак Обама е назначил финансовия министър Тим Гайтнър и бюджетния директор в Белия дом Джейкъб Лю да преговарят с четирима сенатори от Републиканската партия. Ако те стигнато до компромисно решение планът им ще трябва да бъде одобрен от Конгреса.

Икономическият календар в САЩ през тази седмица е сравнително оскъден. В понеделник няма важни икономически и корпоративни събития. Във вторник данните за потребителското кредитиране се очаква да покажат спад от 2,3 млрд. долара през октомври, след увеличение от 2,1 млрд. долара през предходния месец.

В сряда също няма важни икономически или корпоративни събития. В четвъртък излизат седмичните данни за новите молби за помощи при безработица. Броят на американците, които са подали нови заявления за помощи при безработица, се очаква да спадне до 430 хил. от 436 хил. през предходната седмица, според прогнозите на икономисти.

Броят на американците, получаващи обезщетения поне две седмици, се очаква да се понижи до 4,25 млн. от 4,27 млн. през предходната седмица. Също в четвъртък министерството на търговията ще публикува данни за складовите запасите на търговците на едно, които се очаква да са нараснали с 0,8% през октомври спрямо септември, когато се повишиха с 1,5%.

В петък излизат данните за търговския баланс през октомври, който се очаква да остане почти без промяна в размер на 44 млрд. долара. Окончателната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за ноември излиза малко след началото на сесията и се очаква да се повиши до 72,5 пункта от 71,6 пункта за октомври.

Седмицата ще приключи с данни за бюджетния дефицит на САЩ за ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още