IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отпуска 245 хил. лв. на обсерваторията в Рожен

Преди дни от обсерваторията съобщиха, че могат да започнат разпродажба на оборудване, за да продължат съществуването си

16:22 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството отпуска 245 хил. лв. на обсерваторията в Рожен

Правителството реши да отпусне на националната обсерватория в Рожен 245 хил. лв., за да може да посрещне належащите си разходи и да продължи нормално да работи, съобщи днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Преди дни от ръководството на обсерваторията съобщиха публично, че вече нямат никакви средства и ще са принудени да продадат част от оборудването си, за да може обсерваторията да продължи съществуването си. При отпускането на допълнителните средства до тези крайни мерки няма да се стигне.

Премиерът поясни, че сумата от 245 хил. лв. ще стигне на обсерваторията до края на януари 2011 г., когато вече на практика ще могат да се ползват средства от бюджета за 2011 г.

Борисов коментира, че ако средствата за БАН са се разпределяли конкретно за всеки научен институт като второстепенен разпоредител на бюджетни средства, както ще бъде от 2011 г., то „едва ли щеше да се стигне до настоящото положение на обсерваторията“.

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов каза от своя страна, че „българската астрономическа наука е на 35-то място в света, което е много голямо постижение“ и че тази дейност би могла да бъде печеливша при определени условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още