IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще възкръсне ли пазарът на продажби на жилища на зелено у нас?

Към момента клиентите не проявяват интерес към жилища, които не са поне на Акт 15; в бъдеще обаче пазарът ще се върне, казаха специалисти по време на Клуб Investor.bg

16:32 | 15.12.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>Отляво надясно: Петър Диков, Мира Карабиберова, Атанас Гаров, Цветелина Тасева. Снимка: Investor.bg</p>

Отляво надясно: Петър Диков, Мира Карабиберова, Атанас Гаров, Цветелина Тасева. Снимка: Investor.bg

Вярвате ли, че отново ще се появи пазар за продажби на зелено на жилища у нас? Това беше един от въпросите, на който отговориха лекторите, които взеха участие на последното за 2010 г. издание на Клуб Investor.bg, посветено на жилищните имоти.

Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти, каза, че „регистрираните купувачи категорично не желаят... да купуват жилища, които не са поне на Акт 15“.

Тя добави, че има и изключения, като през тази година в София през нейната агенция има четири сделки за продажба на зелено.

Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International за България, коментира, че той вярва в цикличността на всеки един пазар.

„Тази цикличност определя нагласите. Това, което е характерно за нея, е, че никога пазарът не е реално в баланс или поне не за много дълго време“, каза той.

По негово мнение в бъдеще се очаква да се появи отново и пазарът на продажби на зелено.

Марио Захариев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ФеърПлей Интернешънъл, каза, че продажби на зелено са възможни при наличието на един добър проект и на достатъчно гаранции за клиента. Последното може да се случи „чрез едно малко по-скъпо финансиране“, при използване на определени продукти на банките, които тепърва ще се доразвиват, каза той.

Естествено много важни са опитът и доверието във фирмата, която инвестира, изгражда и в бъдеще ще управлява обекта, добави той.

Още от Клуб Investor.bg:

Завръщат ли се спекулантите на жилищния пазар у нас?
 
Цв. Тасева: Не повече от 5% е спадът на жилищните цени в страната за 2010
 
Какво е влиянието на метрото върху цените на жилищата в София?
 
Петър Диков: Край на изкуственото завишаване на жилищните цени

М. Захариев: Към момента много трудно може да се оцени един жилищен имот

Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
fff
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
George Lalov
преди 13 години
Ха да ти се връща хубавото пожелание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 5
George Lalov
преди 13 години
Няма ли модератори този форум. Преди всичко трябва да те е срам от теб самия. И откъде се взеха тези еничари, явно някъде късо съединение се е получило нещо? И най-важното - името на държавата ни е БЪлгария, а не БАлгария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 7
George Lalov
преди 13 години
Е300-400 за кв.м. е някъде в сферата на фантазиите. Просто няма как да се случи при положение, че себестойността на добро строителство излиза толкова. А цената на парцела, разходите по придобиването, за проектиране, разрешителни, комисионни за продажби и, не на последно място, печалбата на този, който носи риска и организира целия процес къде ги забрави? Няма как да се получи и ситуация, в която банките да изсипят на пазара огромен брой имоти. Първо, защото очевидно нямат интерес да падат цените на обезпеченията по кредитите, второ, защото нищо не им пречи да се държат имотите колкото си искат през дъщерни дружества и трето, защото имат далеч повече от един начин да си съберат вземането без да изнасят имота на публична продан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
George Lalov
преди 13 години
Преди да тръгнеш да взимаш отношение по каквито и да било въпроси, особено пък да коментираш способностите на околните, би било добре да поработиш върху правописа си. Така де, срамота е, за елементарни неща става дума: пише се "другарю", при сравнителна степен между "по" и прилагателното се слага тире и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Другарио Ти нищо ама нищо не разбираш от икономика и ако си някой костюмиран другар се засрами и отстъпи работното си място на човек който разбира от това което работиш. По *** коментар на строителния пазар от човек писал тук във форума скоро не бях чел. Просто помисли и поразсъждавай малко пък ако ти достигне малоко мозъка чак тогава пиши. Като за начало ти предлагам да поразсъждаваш по въпроса с огромната безработица, отлива на хора от София, намаляването на заплатите, огромната междуфирмена задлъжнялост и фирмени фалити, многото оставащи години на по-голямата част от населението за връщане на вече взетите кредити с бонуса от банките към тях: УВЕЛИЧЕНА ЛИХВА. Мога още да ти пиша, но за сега това ти е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
hellwitch
преди 13 години
Cenite nqma kak da padnat do 300-400 zastoto predlaganeto ve4e e mnogo svito.Hubavi jilista ima samo "na staro", zastoto novi nqma vuobate.Za Sofia i da padnat oste cenite ste e malko. Sega sa okolo 750-850 evro/kv, da padnat s oste 50 evro moje, no kato 4e li nestata se stabiliziraha(pone v Sofia).Daje se ot4ete nqkakuv rust na cenite ot 2%. Kojto mi se struva da e nqkakva luja, no koj znae.Na ZELENO - ne, nqma da ima takiva sdelki i to pone sledvastite 2-3 godini.Smisulut na podobni pokupki e da se izprevari razteja na cenite - a takuv nqma i ne se zadava v skoro vreme.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Каба Коч
преди 13 години
Ще възкръсне ли пазарът на продажби на жилища на зелено у нас? Абсолютна кауза пердута! Докато не мине голямото нанадолнище в цените, търговия с готови жилища няма да има а вие мечтаете на " ЗЕЛЕНО " . Доста време няма да се появят гладни шарани за " зелен хайвер ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Niko81
преди 13 години
Писнало ми е от специалисти, особено хора които мислят за благосъстоянието си и говорят глупости. Точно те с техните си оптимистични възгледи ни пълнят главите с глупостите си и ми писна все от некви организирани форуми и постоянното коментиране на "Това ще се оправи, онова ще тръгне нагоре, икономиката ще се закрепи в края на еди-коя си година....". АМАН от такива хора, как не ги е срам да твърдят такива нещя. Едно е да кажеш: "Пазарът ще се оправи.", друго е "Очакваме пазарът да се закрепи". Поне си мерете думите, а не се излагайте. Фактите са пред очите Ви и ако погледнете нещата от неутрален поглед ще разберете, че хората в България гладуват и нямат парички за битовизми, камо ли за жилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
napoleona
преди 13 години
Гответе се за цени 300-400 евро в София. Всичко друго е отлагане на неизбежното .....Банките не могат вечно да държат ипотекираните имоти....А в провинцията не ми се мисли колко сгради-призраци ще се появят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още