IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщат ли се спекулантите на жилищния пазар у нас?

За начален интерес на спекулативни играчи, които търсят бързи покупки на евтини жилища, споменаха брокери по време на Клуб Investor.bg

16:32 | 14.12.10 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>Отдясно наляво: Тихомир Тошев, Цветелина Тасева, Атанас Гаров. Снимка: Investor.bg</p>

Отдясно наляво: Тихомир Тошев, Цветелина Тасева, Атанас Гаров. Снимка: Investor.bg

На пазара в момента има регистриран интерес на голямо количество потенциални купувачи, една част от които са инвеститори. Някои от тях желаят да осъществят и спекулации.

Това каза в отговор на въпрос Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти, по време на последното за 2010 г. издание на Клуб Investor.bg, което бе посветено на жилищните имоти.

В съответствие с това те търсят подценени жилища, на които цените по една или друга причина са паднали много под офертните цени и за които сделки трябва да се реализират веднага, каза тя. Тези купувачи са готови да затворят подобни сделки в рамките даже и на месец.

„Такива запитвания има, те не са ежедневно, но са ежеседмично в цялата страна. Това показва, че има хора, които разполагат с пари или с възможности за финансиране, за да осъществят изгодни покупки на подценени имоти“, коментира Тасева.

„При нас, когато става въпрос за покупка на имот с кредит, спекуланти липсват“, бе мнението на Тихомир Тошев, партньор и изпълнителен директор на компанията за кредитно консултиране "КредитЦентър".

В момента няма логика спекулант да купува имоти с кредит, предвид всички разходи и цялото оскъпяване на кредита. Спекулантите, които се появяват, са кешови играчи и сигурно има такива, добави той.

Моето лично мнение е, че цените няма да тръгнат трайно нагоре и следващата година ще се колебаят около сегашните си нива, каза той. Наред с това обаче те няма да слизат и надолу. Надеждите, че някой ще купува жилища в София например за 250 евро на кв. м за съжаление няма да се сбъднат и ще си останат едни хубави мечти, каза в допълнение Тошев.

Още от Клуб Investor.bg:

Цв. Тасева: Не повече от 5% е спадът на жилищните цени в страната за 2010
 
Какво е влиянието на метрото върху цените на жилищата в София?

Петър Диков: Край на изкуственото завишаване на жилищните цени

М. Захариев: Към момента много трудно може да се оцени един жилищен имот

Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 1
CrazyHorse
преди 13 години
реалният въпрос след този семинар е: Може ли инвесторът да падне по-долу? По-голяма тъпотия не бях гледал!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
само да вметна че това да си до детска градина не означава че детето ще се вреди там ... освен ако не е по втория начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
riik
преди 13 години
Май вече се забравя, че куповача не е този от преди няколко години, който купува всякакви *** на висока цена и сега се тръшка защо го е купил. Вече нещата са различни, търси се качество, жилище което е на комуникатвно място с наблизо децка градина, училище, някой от големите магазини за по изгодно пазаруване, добра връзка с интернет и т.н. самото жилище да не е някоя съборетина и построено колкото да не падне преди да се продаде, искам да кажа, че куповача не е това което беше преди няколко години, а преценява като се съобразява с доста фактори вкл/чително и този дали ще е по изгодно да е в града или да си построи къща близките няколко километра. Така че бабичките които продават панелки и "инвеститорите" които строяха некачествени сгради само могат да си мечтаят за годините преди кризата, защото нещата се променят и това не се дължи само на кризата, но и на смяната на поколенията, а от това няма как да се избегне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
marketleverage
преди 13 години
един пич от имоти.нет наксоро си купи два в модерно предградие за по 320 на квадрат панелки от последните 94г и всички го оплюха как не било в сф... здраво хейт никои не казва че 2008 им искаха 1000 това... та не бил сънувал говорят глупости то и за 300 евро говореха че това можело да стане само ако паднел борда или че като паднели с 30% имотите няма да са ни приоритет за говорене щото кризата щяла да е на умирачка....Трябва слушат Марио Захариев дето им каза че далаверата вече няма да е същата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 4
blago72
преди 13 години
BTW пазара се пораздвижи малко. Разбира се, никога няма да се купува на 250 евро. Но пък и не виждам проблем в "нормалните" райони да се купува по 600-700 евро, а панелките да са по 300-400. Към коментаторите - колко имота продадохте/купихте тази година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
Да купувам на 250 евро на кв.м. в София не съм и сънувал дори. Изказването на Тихомир Тошев обаче ме накара да се замисля... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
***, виждам, че не можеш да се въздаржиш от удари под кръста (като лични нападки и др.) и затова няма да споря с теб. Не че и аз не мога, но не ми е в стила, а не искам да си го развалям. Затова ще ти кажа само, че си непочтен човек, а това рано или късно се наказва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Кредитчо , може да си с кофти логика...........не отричам ,че не са ти ясни нещата ,но си симпатяга (дума със смисъл в мъжки и женски род) .Всички пазари,моето момиче са пирамиди , не от онези-измислените,тук се продава реална стока , измерима само и единствено с очакванията на тиквениците .Няма нормален човек,който би инвестирал в губещи активи.....а банките ненормални ли са.......чувал ли си за умните пари ;) времето е пред насхаресва ми аватара ти - добре си го заредил , гледай да не стъпиш на лошото място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
***, понеже знам, че си любител на поговорките, да ти припомня една: Всичко тече, всичко се променя. Което значи, че това, което е БИЛО, може вече да НЕ бъде (същото). Спекулантите (често наричани и инвеститори) вече започнаха да пречат и на правителствата (справка - Унгария, Полша, а и Германия). Правителствата, които досега, къде от глупост, къде от неразбиране, къде от мързел, си затваряха очите за лошите практики в областта. Но понеже демокрацията свежда отговорността до правителствата (а не до спекулантите), то ще бъдат взети и съответни мерки. Моментът е преломен, ***. Време е да го осъзнаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 13 години
Инвестора айде моля ви разкарайте го Тошев. От две години говори едни и същи простотии.Дайте думата на купувачите.Онова стадо *** какво да ви каже друго освен че цените няма да падат и ше растат.Да погледнат какви коптори продават в какви презастроени квартали и с каква инфраструктура.Цените ще падат щото и на клошарите е ясно че купувачи ако изобщо има те са българи.И няма да дадат повече от 500-600 евро за жълтите павета за масово жилище.Борово Лагера Красно село Бъкстон Лозенец Гоце Делчев и срелбище са ***.За другите квартали по добре да не си казвам мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още