IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет с мащабен жилищен проект за 20 млрд. долара

Либия ще осигури 78% от капитала за проекта, който ще покрива близо 23 хил. дка в покрайнините на Кайро

13:53 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Египет с мащабен жилищен проект за 20 млрд. долара

Египет планира да стартира мащабен проект за изграждане на нови жилища за милиони млади граждани на обща стойност 116 млрд. египетски паунда (20 млрд. долара).

Либия смята да предостави финансиране за по-голямата част от сумата за програмата, стартирана съвместно с Министерството по жилищните въпроси в Египет, пише Ройтерс, цитирайки официални източници.

Либия ще осигури 78% от капитала за проекта, който ще се простира върху 5600 акра (22 660 дка) в региона на ал-Фатих в покрайнините на Кайро. Египет ще предостави останалата част от финансирането, казва Абдел-Хамир Шаер, медиен съветник на жилищното министерство.

Проектът ще бъде реализиран през следващите 20 години.

„Нашите либийски братя предложиха да изградят този проект на шест фази в рамките на следващите 20 години, за да осигурят жилище на нашите млади (жители)“, казва Шаер.

Инвестиционната компания Libyan Company for Investments вече е представила проекта пред създадената от министерството агенция за ново градоустройствено развитие на Египет NUCA, пише изданието.

Проектът ще включва изграждане на жилищни и бизнес единици, тропически градини, както и тематичен парк.

Бумът на жилищния пазар в Египет между 2004 и 2008 г., който предостави жилища на богатия елит в страната, помогна на икономиката да избегне тежките ефекти от глобалната рецесия.

Сега обаче анализаторите смятат, че предприемачите трябва да се пренасочат към имоти, предназначени за средната класа, за да си запазят потока от приходите.

Правителството на страната е под натиск да предостави жилища за младите в Египет, където на липсата на собственост на жилище се гледа като на пречка за женитба, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още