IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и ЕС ще предоставят на Румъния 5 млрд. евро

МВФ ще предостави 3,6 млрд. евро, а ЕС - 1,4 млрд. евро, се посочва в изявление на румънската централна банка

20:53 | 07.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ и ЕС ще предоставят на Румъния 5 млрд. евро

Румъния ще разполага с 5 млрд. евро в рамките на споразумение от предпазен тип с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) тази пролет, заяви управителят на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску днес, съобщава Асошиейтед прес.

Настоящото двугодишно споразумение с МВФ, ЕС и Световната банка изтича тази година. Исъреску заяви, че Румъния ще използва парите само в извънредни случаи и непредвидени събития, които може да доведат до спад в банковия резерв или да попречат на властите да финансират бюджетния дефицит. Той уточни, че МВФ ще предостави 3,6 млрд. евро, а ЕС - 1,4 млрд. евро.

Вчера президентът Траян Бъсеску заяви, че Румъния няма да използва последния транш от един милиард евро от споразумението, подписано през 2009 г. на обща стойност 20 млрд. евро. Очаква се икономиката да отбележи растеж от 1,5 % през 2011 г. Бъсеску обаче отбеляза, че страната все още се нуждае от "спасителна мрежа" в случай на извънредни ситуации, които може да възникнат през следващите две години.

Исъреску заяви, че резервът на централната банка е стабилен и затова не е необходим последния транш от МВФ. Все пак страната ще получи последния транш от ЕС, който е на стойност 1,35 млрд. евро.

Управителят на Националната банка заяви също, че инфлацията се е удвоила през 2010 г. в резултат на повишаването на ДДС, но се очаква да спадне до 3,6% до края на 2011 г. През декември 2010 г. годишната инфлация достигна 7,96%, напомня АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още