IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой наистина печели от спасяването на страните от периферията на еврозоната?

Нетната експозиция на европейските банки към проблемните страни е паднала от над 500 млрд. долара преди началото на кризата до 230 млрд. долара в края на 2010 г.

08:01 | 13.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Кой наистина печели от спасяването на страните от периферията на еврозоната?

Нежеланието на еврозоната да обмисли някакъв вид преструктуриране за Гърция и в определен момент за Ирландия и Португалия стана обект на сериозни критики на икономистите, които вярват, че фалитът на една или и на трите страни сега вече е неизбежен, пише CNBC.

Дебатът е фокусиран върху един единствен въпрос. Кой ще бъде спасен? Закъсалите страни или институциите, които държат техния дълг?

Тези спасителни планове всъщност са спасителни решения за банковия сектор на страните кредитори като Германия и Франция, а не за икономики, които са притиснати от дългова тежест, като Ирландия и Гърция, казва Девина Мехра, главен стратег на First Global.

„Като отлагат решението, което е единствената цел на спасителните планове, политиците позволяват на банките да си уредят сметките със закъсалите страни“, казва Мехра.

От началото на кризата основните банки в Германия и Франция се опитват да понижат експозицията си към периферията на еврозоната.

„Нетната експозиция на европейските банки към Португалия, Ирландия, Гърция и Испания е паднала от над 500 млрд. долара преди началото на кризата до 230 млрд. долара в края на 2010 г. - спад от почти 55% за по-малко от година“, казва Мехра.

„Данните показват, че германските и френските банки, които бяха в епицентъра на проблема, са успели успешно да се възползват от ситуацията и да намалят експозицията си към засегнатите страни“, казва той.

Това, по думите на Мехра, ще влоши ситуацията за тези страни, тъй като разпродажбите на техните ДЦК води до повишаване на цената за финансирането им.

Като се има предвид, че и трите страни в даден момент вероятно ще прибягнат до някакво преструктуриране, най-големият губещ вероятно ще се окаже Европейската централна банка (ЕЦБ), посочва Мехра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kbderror
преди 12 години
А добър ден... и докога така, докато някоя от трите държави фалира официално и обере пешкира,тъкмо до тогава ще си банките ще си изчистят експозициите... Добре де,изчистват ги, а може би ги и пренасочват към по интересни региони на света....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Истина е, че сегашната спасителна програма реално спасява кредитори.Кардиналния проблем е, че ръководството на Европейския съюз (ЕС) не осъзнава катастрофалната роля на съществуващата Грешка на Джон Лоу, заради която е налична криза, при която френските и германските банки са точно колкова жертви, колкото и останалите участници в стопанския живот.Днес ръководителите на ЕК подпомагат спасение на едни жертви за сметка на други.Лошото е, че дори да се спасят няколко банки, особено важната причина за сегашната нежелана ситуация продължава да е налична и кризата ще се развие.За спасение на ЕС от криза е необходимо прекратяване на Грешка на Джон Лоу.Грешка на Джон Лоу означава По инициатива на Джон Лоу създадена грешка ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Да, изглежда си прав. Само с едно уточнение - че така (като се измъкнат немските и френските банки) тежестта се поема от данъкоплатците в цялата еврозона (пропорционално на участието им в ЕЦБ и другите спасителни механизми), а не само от немските и френските данъкоплатци. Че даже и ние може да "понамажем" - нали и ние се писахме "барабар Петко с мъжете"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Ето това го говоря от 1 година. Истинската цел на тези операции е не "спасяването" на Гърция и другите страни, а на немските и френските банки. Прехвърлянето на техните частни лоши вземания на институции прави така, че сметката накрая ще я плати европейския данъкоплатец, а не банките. Лошото е, че дори и банките да бяха поели един фалит на задлъжнелите държави пак държавните гаранционни фондове щяха да плащат т.е. отново данъкоплатците. Цялата финансова система е такава, че при печалби печелят собствениците на банки и банкерите, а при загуби го отнасят данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още