IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на САЩ е по-лошо дори от това на Гърция

Задълженията на американското правителство са близо 100 трлн. долара, изчислява мениджърът на Pimco Бил Грос

08:17 | 14.06.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Състоянието на САЩ е по-лошо дори от това на Гърция

Ако се вземат предвид средствата, които ще е нужно САЩ да вземат назаем, за да покрият задълженията си, то може да се окаже, че Америка е в по-лоша позиция дори от Гърция. Такова е мнението на изпълнителния директор на най-големия фонд за инвестиции в държавни ценни книжа Pimco Бил Грос.

Общественото внимание се концентрира основно върху държавния дълг на САЩ, който е в размер на 14,3 трлн. долара.

В него обаче не се включват средствата, гарантирани по медицински програми като Medicare и Medicaid, както и за социално осигуряване. Според официални правителствени данни техният размер е около 50 трлн. долара, обяснява Грос, цитиран от CNBC.

Освен това правителството на САЩ е гарант и по доста активи в рамките на програмите за спасяване на финансовата система от 2008 и 2009 година, припомня инвеститорът.

Взето заедно, ангажиментите на американското правителство биха възлезли „на близо 100 трлн. долара”, което би поставило страната в доста незавидна фискална позиция, смята Бил Грос.

”Да се очаква, че тези дългове могат да бъдат намалени в рамките на период от година или две, е напълно нереалистично. Това е много повече от дълговете на Гърция, много повече от дълговете на която и да е развита страна. Имаме проблем и трябва да се захванем с него бързо”, предупреждава специалистът.

”Винаги сме се чудели кой ще купува американски държавни ценни книжа след края на програмата на Фед за увеличаване на ликвидността с 600 млрд. долара, който се очаква в края на този месец. Сигурно е, че това няма да е Pimco, а вероятно няма да е никой облигационен фонд”, твърди Грос.

Към момента Pimco разполага с активи за над 1,2 трлн. долара и управлява най-големия облигационен фонд в света. В петък Грос призна, че делът на американските облигации в портфейла на компанията е нараснал от 4 на 5 на сто, но въпреки това фондът остава негативно настроен към американския дълг.

”Защо даден инвеститор да не вложи парите си в облигации на Канада, която има по-добър баланс, или в Австралия, където лихвите са с 1, 2 или три процента по-високи? Просто няма смисъл да се купуват американски облигации”, обяснява той.

В случай, че кризата с Гърция се разрасне, то в спасителен остров за инвеститорите ще се превърнат държавните ценни книжа на Германия, посочва Бил Грос.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
vallman
преди 12 години
Ами просто ще престанат да купуват американски дълг. И ще трябва да се пренапишат доста теории които включват в себе си Risk Free Rate of Return, т.е. цената на американския дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Djo
преди 12 години
едва ли някой би си позволил просто така да почне да продава държавни ценни книжа на сащ което би предизвикало хиперинфлация защото за да държат лихвите ниски трябва да има и купувачи.Ако няма кой да купува дълга им май фед пак трябва да го изкупува естествено с печатани пари.примерно китай - американците заявиха че ще имат по голямо присъствие в азия.Пък може и да пратят някоя атомна подводница там - я да видим кой е желаещ сега да продава нашите дцк.Въпреки че дълга е много голям не са много държавите които са спирали да плащат задълженията си в собствена валута.Просто можеш да манипулираш системата и валутата си.Дори и да имаш много задължения ще ги обезцениш с постепенна и контролирана инфлация.Те май точно това правят.Тази игра която я играят няма край.И всички останали я играят защото нямат избор.Трудно е да не си обвързан икономически със страна с около 22% от световната икономика които % ще падат следващите години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Чак пък такъв апокалипсис.До преди 10-12 години си бяха ок, че и излишъци имаха. Обаче това дето им го причини Буш нито един враг не им го е правил. Ще трябва да махнат облекченията за богатите и да вдигнат данъците. Същевременно ще орежат пак здравните услуги(както отпреди реформата на Обама) и са готови. Да ще има нова криза, но не и хипер инфлация и т.н.Аз лично смятам, че изборите в САЩ ще имат ключово значение за това дали ще тръгнат към рестрикции или ще се правят, че проблем няма както в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Всичко ще си дойде на мястото, само Американците да не заложат на единственото си предимство на оръжието, останалото е без значение, рано или късно всеки си плаща сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Ами те силните, сами си гласуват правата. И друг път сме писали по форумите - Ще потънат, но ще завлекат и останалите! Цялата надежда е във формиране на втора(трета,...) сила, която да уравновесява света. От години US се развиват, като тумор на планетата и няма какво да ги спира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
karabache
преди 12 години
Съгласно икономическата наука тая която ни втълпяваха в главата едно време в института-не можело държавата да печата пари повече отколкото е нужно,а нужните пари се равнявали там на националното богатство, резерва от злато и не знам си какво.А ми кой им дава право на *** Американци да печатат пари в неограничен размер и дълговете им в световен мащаб и в национален са колосални и продължават да бълват долари които де факто не струват нищо.Всички тия теории за валутен курс ,паритетиразни е мижай да те лажем.Според мен това е изкуствено поддържане на тая прогнила държава за да не рухне изведнъж.Спрат ли да печатат пари трябва да пуснат инфлацията за да изземат огромното нереално количество в обръщение в целия свят ,не само в самата Америка.А пък пуснат ли инфлацията е свършено с Америка.Това са изкуствените лъжи на мръсните Билдербергови и евреите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
promanbg
преди 12 години
"В случай, че кризата с Гърция се разрасне, то в спасителен остров за инвеститорите ще се превърнат държавните ценни книжа на Германия, посочва Бил Грос"Светът вече е твърде глобализиран, за да има каквито и да било спасителни острови. Вече няма такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още