IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на Цветелина Бориславова и Грамърси изгладиха противоречията относно БАКБ

Общото събрание на банката е гласувало за удвояване на капитала при емисионна цена от 4 лв. за акция и е одобрило промени в Надзорния съвет

09:52 | 06.07.11 г.
Фондът на Цветелина Бориславова и Грамърси изгладиха противоречията относно БАКБ

Капиталът на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) АД ще бъде увеличен на 25 249 450 лв. чрез издаването на нови 12 624 725 броя акции с емисионна стойност от 4 лв. всяка.

Решението е взето на провелото се вчера (5 юли) извънредно общо събрание на банката, съобщи финансовата институция чрез БФБ.

На събранието е била гласувана промяна в състава на Надзорния съвет. Новите членове са Цветелина Бориславова, която ще е председател, Мартин Ганев и Джейсън Кук, а е освободен Джон Пауър.

На извънредното общо събрание е одобрено и получаването на финансиране от акционера „СИЕСАИЕФ“ чрез кредитна линия в размер на 35 млн. евро.

На 16 май 2011 г. "СИЕСАЙЕФ” АД договори покупката на 49,99% от БАКБ. Основен акционер във фонда е Цветелина Бориславова.

В понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу акционерите на БАКБ - Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг, заради евентуално придобиване на контрол върху банката.

Още преди събранието обаче Грамърси и настоящият най-голям акционер – „СИЕСАЙЕФ” АД, са постигнали пълно съгласие по всички въпроси, поставени за решаване от това Общо събрание на акционерите, уточняват от БАКБ.

В този смисъл начинът на гласуване от страна на Грамърси и свързаните с него лица няма да промени взетите решения, за разлика от предходното намерение на Грамърси да гласува по различен начин, посочват от банката.

Представителят на Грамърси г-н Джейсън Кук е заявил пред БАКБ: „Ние подкрепяме кандидатурите, предложени от „СИЕСАЙЕФ” АД  за членове на Надзорния съвет на БАКБ и се радваме, че на това Общо събрание на акционерите ще се приемат решения, важни за дългосрочното развитие на банката, които ще заздравят нашето сътрудничество със „СИЕСАЙЕФ” АД и всички други акционери.

Председателят на Съвета на директорите на „СИЕСАЙЕФ” АД г-жа Цветелина Бориславова от своя страна е заявила: „Ние вече водим множество разговори с Грамърси и другите акционери за начините, по които можем да подобрим корпоративното управление на банката, да привлечем нови средства и да търсим нови възможности за инвестиции с цел да направим тази добра банка още по-забележителна.”

 

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още